Bebu proglašenu mrtvom - majka oživjela milovanjima

Radiosarajevo.ba
Bebu proglašenu mrtvom - majka oživjela milovanjima
Beba je zadovoljnija i spokojnija kada je majka u blizini, a naročito joj prija kada je privije na grudi i nježno miluje.

Međutim, majčin dodir može i da izliječi, zaključili su naučnici, nakon što je Australijanka Kate Ogg oživjela tek rođenog sina, kojeg su ljekari proglasili mrtvim.

Oni su konstatovali da mali Jamie nema šanse da preživi, jer se rodio prerano, u 27. nedjelji trudnoće i bio je težak tek 900 grama.

Ljekar koji je porađao Kate pokušavao je da oživi mališana, ali na kraju ga je predao majci rekavši joj da se oprosti sa njim. Ona ga je grlila i ljubila, ne ispuštavši ga iz ruku, piše Huffingtonpost.

Poslije dva sata milovanja dječak je počeo da pokazuje znake života, a kada mu je Kate dala i da proba mlijeko preko prsta, mali Jamie je počeo normalno da diše.

Naučnici su zaključili da će u kasnijem uzrastu dijete također biti zadovoljnije i smirenije ako ga majka drži, nosi, grli, miluje. Suština je da blizina majke i njen glas prijaju bebi više od ičega.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije