Beba ima samo godinu i po, a teži 32 kilograma

Anadolija
Beba ima samo godinu i po, a teži 32 kilograma
Sin porodice Bekte po imenu Yagiz, iz sjevernog turskog grada Samsuna, iako ima svega 18 mjeseci, zbog nedostatka hormona leptin dostigao je težinu od 32 kilograma.

Leptin je proteinski hormon koji je vrlo važan regulator održavanja metabolizma i tjelesne težine, a stvaraju ga masne stanice u tijelu. Nedostatak leptina utječe na povećanju želju za hranom i usporavanje metabolizma.

Supružnici Sedat i Sevda Bekte primijetili su brzo dobijanje kilograma kod sina Yagiza dok još imao svega pet mjeseci, te su se konsultovali sa ljekarom. Nakon što je odveden na Klinički centar Univerziteta Ege, kod Yagiza je ustanovljen nedostatak hormona leptin.

Yagiz danas ima 1,5 godinu i 32 kilograma. Porodica je pronašla lijek koji može pomoći u regulaciji njegove tjelesne težine, no, obzirom da se radi se vrlo skupom lijeku koji ne pokriva zdravstveno osiguranje, nisu ga u mogućnosti kupiti.

Roditelji navode kako su tim povodom tražili i pomoć od državnih institucija.

Majka Sevda Bekte istakla je kako osim nemogućnosti kupovine lijeka, imaju i problem pronalaska odgovarajuće odjeće i pelena za 18-mjesečnog sina.

"Moje dijete želi da jede, a ja nemam snage da ga u tome spriječim", poručila je majka Sevda.

Otac Sedat Bekte naveo je kako za jednu kutiju lijeka za njegovog sina treba izdvojiti oko 12.000 turskih lira (3.000 eura), te da nije u mogućnosti kupiti te lijekove.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje poručili su kako se lijekovi koji su potrebni za malog Yagiza ne nalaze na listi koje pokriva osiguranje, no kako nastoje da problem ove porodice riješe na drugi način. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije