Bear Grylls naljutio vlasti u Bugarskoj jer je ubio, skuhao pa pojeo žabu

Radiosarajevo.ba
Bear Grylls naljutio vlasti u Bugarskoj jer je ubio, skuhao pa pojeo žabu
PrtScr / Hough i Grylls u Bugarskoj

Slavni britanski avanturista Bear Grylls naljutio je vlasti u Bugarskoj zato što je ubio, skuhao pa pojeo - žabu.

Naime, Grylls je još 2017. snimao epizodu za svoju emisiju Running Wild u Nacionalnom parku Rila u Bugarskoj, društvo mu je pravio američki plesač Derek Hough, a, kako to njegov "historijat" i nalaže, kakva bi bila njegova emisija bez da je pojeo nešto ljigavo, gadno i, za sve nas ostale, prilično užasno. Ovaj put bila je to žaba, no bugarske vlasti naljutilo je i to što je plivao u jezeru i zapalio vatru.

"Jasno je iz emisije da je Grylls prekršio brojna pravila u zaštićenoj zoni u Bugarskoj - prvo je ušao, a onda i zaplivao u jezeru Karakashevo, zatim je zapalio vatru, a onda ulovio i pojeo životinju", rekli su u bugarskom Ministarstvu okoliša, piše AFP.

Bugarski zvaničnici sad razmatraju da kazne i Gryllsa i Hougha (kazne variraju od 500 do 5000 KM), a produkcijska kompanija mogla bi dobiti i 10 hiljada KM kazne.

Ministarstvo tvrdi da su Grylls i njegova ekipa jasno informirani o svim pravilima u parku, a u toku je istraga čelnika preduzeća koje čuva park, kako bi se utvrdilo zašto su prekršena jasna pravila. 

Grylls se u prošlosti suočio s velikim kritikama zbog odnosa spram životinja - često ih lovi, ubija i jede. Claire Bass, čelnica britanskog društvna Humane Society International, saopćila je kako nijedna životinja ne bi trebala biti ubijena zbog toga što se slavne ličnosti vole igrati preživljavanja.

"I evo, još jednom se desilo da je Bear Grylls na 'meti' zbog svojih ubistava", kazala je ona za CNN i dodala: "Vrijeme je da TV odbaci ovu dosadnu rutinu muškaraca koji trčkaraju divljinom i ubijaju za gledanosti. To samo pokazuje bezobzirno zanemarivanje prirodnog svijeta i to da tretiramo životinje kao obične rekvizite."

Gryllsa je kritizirao i legendarni David Attenborough.

"Bear Grylls će morati jednom odgovarati za sve što hje učinio", kazao je on, naglasivši da u toliko godina snimanja, nikad ne bi ubio životinju samo zbog snimka.

Rila Nacionalni park je najveći nacionalni park u Bugarskoj. Zaštićen je 1992. i dom je rijetkim i ugroženim vrstama.

Podsjetimo i da su gosti u Gryllsovim emisijama sudjelovali u ubijanju svinja, ćurki, kajmana... Jedan od njegovih najpoznatijih partnera u emisiji bio je bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je s Gryllsom lutao Aljaskom 2015, pa su zajedno pojeli lososa kojeg je prethodno žvakao medvjed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije