Australijanac snimio "crvene vilenjake", jedan od najrjeđih fenomena na Zemlji

Radiosarajevo.ba
Australijanac snimio "crvene vilenjake", jedan od najrjeđih fenomena na Zemlji
David Finlay, 44-godišnji astronom iz Australije, ostao je zapanjen kada je na nebu ugledao jedan od najrjeđih fenomena na Zemlji, takozvane crvene vilenjake, odnosno crvene munje koje su vidljive samo s australijskog kontinenta.

“Podesio sam kameru i bukvalno kroz nekoliko minuta nebo su počeli da obasjavaju vilenjaci. Nisam mogao da vjerujem. Mislio sam da ću biti sretan ako barem jednog usnimim, ali samo su nastavili da padaju“, ispričao je Finlay, prenosi britanski Daily Mail.

Dodaje i kako vjeruje da je on prvi čovjek na svijetu koji je uspio snimiti ovaj fenomen koji oduzima dah, te ističe kako je satima sjedio pored aparata samo kako bi okušao svoju sreću u snimanju ovih munja.

Crveni vilenjaci ili duhovi, kako ih često zovu, predstavljaju električno pražnjenje u atmosferi koje se, za razliku od običnih munja, javlja visoko iznad olujnih oblaka. Često ih zovu i „izvrnute munje“, a nastaju a gotovo istoj visini na kojoj meteori sagorijevaju u atmosferi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije