Australija: Bebi u grlu zapeo božićni ukras, morali je operisati

Radiosarajevo.ba
Australija: Bebi u grlu zapeo božićni ukras, morali je operisati
Foto: Pixabay / Ilustracija

Devetomjesečna djevojčica progutala je božićne ukrase, plastične konfete u obliku zvijezde, i jedan od njih joj je zapeo u grlu.

Roditelji su je odveli u bolnicu jer je imala visoku temperaturu, iskašljavala je krv i ubrzano je disala. Sedam su dana tražili uzroke, a onda su australski doktori otkrili da joj je u grlu zapela zvjezdica koju je progutala 11 dana ranije, prenijeli su mediji.

„Božićna poruka: Budite oprezni i čuvajte se konfeta“, napisali su doktori australske Gold Coast University bolnice u medicinskom časopisu The Medical Journal of Australia, piše Daily Mail.

Navode da su roditelji malenu doveli u bolnicu kad je počela iskašljavati krv i doktori isprva nisu mogli pronaći uzrok te su je poslali kući misleći da se zagrcnula slinom.

Porodica se nakon dva dana vratila na Hitnu jer je u međuvremenu curica dobila visoku temperaturu, teško je disala i kašljala je.

Dijagnosticirali su joj bronhiolitis te je naredna tri dana dobijala terapiju, a potom su je opet poslali kući. Šest dana kasnije se vratila s istim simptomima, pa su joj odlučili snimiti vrat“, pišu u časopisu doktori Paul Heyworth i Ryan Shulman.

Ukras zapeo u grlu - undefined

Foto: The Medical Journal of Australia: Ukras zapeo u grlu

Tek tada su otkrili da joj se u grlu stvorio apsces, gnojna nakupina oko zvijezde. Djevojčicu su hitno odveli na operaciju i malena se potom oporavila.

„Uprkos fleksibilnosti, oštri krakovi konfeta su se zaglavili u gornjem dijelu probavnog sustava. Svjetlucavi konfeti privlače interes djece. Iako nije uobičajeno, postoji rizik da se tokom praznika ponovi ovakva situacija“, upozorili su ljekari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije