Arheolozi pronašli podvodne tunele koji otkrivaju misteriju Maja

Radiosarajevo.ba
Arheolozi pronašli podvodne tunele koji otkrivaju misteriju Maja
YouTube / Prtscr
Tim ronilaca pronašao je u oblasti istočnog Meksika podvodnu pećinu, dugu 347 metara. Vjeruje se da je riječ o najdužoj potopljenoj pećini na svijetu.

Pećina je pronađena u okviru projekta "Gran Acuifero Maya", posvećenog istraživanju labirinta podvodnih kanala na poluostrvu Jukatan.

Naučnici su u blizini odmarališta u Tulumu otkrili da je pećinski sistem Sak Aktun, čija dužina iznosi 263 kilometara, bio povezan sa sistemom Dos ohos, dugačkim 83 kilometara. Vremenom je Dos ohos postao dio Sak Aktuna.

Giliermo de Anda, podvodni arheolog i direktor projekta, smatra da bi ovo otkriće moglo da pruži novi uvid u razvoj civilizacije Maja prije dolaska španskih konkvistadora.

De Anda i njegov tim prethodno su otkrili tajni prolaz ispod 1.000 godina stare majanske Kulkulkan piramide u arheološkom nalazištu Čičen Ica.

Stručnjaci smatraju da bi tunel putem podzemnih voda mogao da vodi ka prirodnoj rupi, zvanoj senota, piše Independent.

Pojedine senote imale su vrlo značajnu ulogu u religijskom životu Maja. Smatra se da su služile žrtvovanju ljudi, s obzirom na to da su tokom prethodnih istraživanja u njima pronađene ljudske kosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije