Arheologija: Ljubavni zagrljaj dug 3.000 godina

Radiosarajevo.ba
Arheologija: Ljubavni zagrljaj dug 3.000 godina

U Ukrajini su pronađene kosti muškarca i žene u zagrljaju koji traje 3.000 godina. Ne bi to bilo tako veliko čudo da arheolozi nisu izjavili da je zakopana živa, piše Daily Mail.

Naime, prema njima, žena je svojom voljom legla pored muškarca da ga isprati na drugi svijet. Eksperti koji su radili autopsiju su naveli da ne bi bilo moguće postaviti mrtvo tijelo žene u takvu pozu. Ta poza je puna ljubavi, stručnjaci kažu da je žena vjerovatno odlučila umrijeti i biti pokopana sa svojim mužem. Vjeruju da je popila otrov i legla pored svog mrtvog partnera.

Arheolozi su rekli da je ovo vrlo neobičan ukop para iz brončanog doba koji je pronađen u Petrykivu u zapadnoj Ukrajini.

Profesor Mykola Bandrivsky je rekao: „Ukop je jedinstven, muškarac i žena koji leže su zagrljeni i okrenuti jedno prema drugom.“ Navodi se da im se dotiču čela, ženi su koljena savijena, a ruka položena na njegovo desno rame. 

Bandrovsky koji je proveo analizu takvih ukopavanja, rekao je da je ona to učinila dobrovoljno, dodajući da se možda nije željela navikavati na novi život bez svog partnera.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije