Novi snimci s Antarktika: Ledena ploča se nakon odvajanja počela kretati

Radiosarajevo.ba
Novi snimci s Antarktika: Ledena ploča se nakon odvajanja počela kretati
Ogroman ledeni brijeg četiri puta veći od Londona, koji se prije dva mjeseca odlomio od Antarktika, počeo se kretati, pokazuju najnoviji satelitski snimci, prenosi B92.

Kada se ledeni brijeg A68 odlomio od ledenog grebena Larsen C, bilo je nejasno šta će se dogoditi. 

Ledene ploče nakon odvajanja mogu ostati na istom mjestu decenijama, u zavisnosti od morskih struja i topografije morskog dna. Međutim, čini se da se ledena ploča počela kretati. 

Veličine oko 5.800 kilometara kvadratnih i težine hiljadu milijardi tona, ploča A68 je jedan od najvećih ledenih brijegova ikada poznatih iako je njegova polovina upola manja od Posove ledene ploče, piše Independent. 

"Nakon odvajanja od Larsena C, čini se da se brijeg A68 kreće", napisao je na svom Twitteru profesor Stef Lhermitte Univerziteta Delft u Holandiji.  

On je uporedio posljednje satelitske snimke s prvim nakon odvajanja.

Postoji zabrinutost da će se ledeni brijeg cijepati na manje dijelove koji bi se mogli naći na nekoj od transportnih ruta. Ako budu toliko usitnjeni da bi se pratili satelitom, bit će rizični po brodove. 

Naučnici vjeruju da globalno zagrijavanje nema utjecaja na "cjepkanje" ploče. Ipak, ima i onih koji tvrde baš suprotno. 

Profesorica Nancy Bertler s Univerziteta Viktorija u Wellingtonu ističe da globalno zagrijavanje i rupa u ozonskom omotaču dovode do iznenadnog raspada brojnih ledenih ploča od kojih neki postoje više od 10.000 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije