Anđeoski let: Atrakcija u skrivenom talijanskom gradiću koji turisti zaobilaze

Radiosarajevo.ba
Anđeoski let: Atrakcija u skrivenom talijanskom gradiću koji turisti zaobilaze
Foto: Arhiv / Gradić Pietrapertosa u Italiji

Gradić koji izgleda kao da ga je progutala planina poznat je po jednom od najbržih ziplinea u Europi s pogledom na šiljate vrhove...

Izgrađen na stijenama, gradić između divovskih litica takozvanih „južnih Dolomita“ u talijanskoj regiji Basilicata jedan je od najljepših u Italiji.

Planinski je teren u toj regiji onemogućio komunikaciju sve donedavno, pa je Basilicata jedna od najslabije razvijenih pokrajina Italije.

Zaustavljena u vremenu, Pietrapertosa je savršeno uklopljena u okoliš, a djeluje kao da su je progutale planine.

Grad u oblacima ima i adrenalinsku atrakciju: Anđeoski let. Superbrzi zipline s vrha Pietrapertose nudi pregršt uzbuđenja i pogled na šiljate stijene.

Ondje je dom i saracenskom dvorcu Arabat do kojeg vode strme kamene uličice i strme stepenice koje se prilagođavaju specifičnom terenu. Posjet se nagrađuje fantastičnim pogledom na šume, planina, jezera i doline.

Vrijedi vidjeti i crkvu Madre di San Giacomo koja čuva oslikano drvo iz 15. stoljeća.

Bez obzira na svoje ljepote, Pietrapertosa još uvijek nije razvikana za razliku od ostalih talijanskih gradića. Stoga tražite li mjesto u kojem nema gužve i gdje se nesmetano možete vrzmati slijepim uličicama ili istraživati prirodu, jug Italije odličan je izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije