Analiza: Otapanje leda izbrisat će niz gradova, stradat će neki i na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Analiza: Otapanje leda izbrisat će niz gradova, stradat će neki i na Balkanu
Foto: Pixabay / Ilustracija
Zbog otapanja ledenjaka na Grenlandu brojni svjetski gradovi bit će potopljeni, a prvi od njih je London, nakon čega će se poplave proširiti i na druge primorske gradove, među kojima se nalazi i Dubrovnik.

Ovakva predviđanja napravljena su zahvaljujući NASA-inom novom alatu, koji prikazuje koje će gradove svijeta poplaviti topljenje ledenjaka uzrokovano globalnim zatopljenjem.

U formulu po kojoj alat predviđa uračunat je učinak Zemljine gravitacije i rotacije - što pokazuje distribuciju vode po Zemljinoj površini. U Europi zbog topljenja zapadnog dijela Glenlanda predviđa se potop, uz London i Dubrovnik, Tromsa, Osla, Atene, Sirakuze, Marseillea te Bresta.

Iako je proces topljenja ledenjaka imao značajan utjecaj na okoliš u prošlom stoljeću, znanstvenici upozoravaju da će u 21. stoljeću on biti još veći.

"Kako gradovi i države pokušavaju izgraditi planove za ublažavanje posljedica poplava, moraju razmišljati 10 godina u budućnosti i žele procijeniti rizike na isti način kao i osiguravatelji", rekao je viši znanstvenik Erik Ivins, prenosi BBC.

A ovaj novi alat pružio im je način da izračunaju koje ledene površine predstavljaju najveću opasnost.

Dok na našu regiju utječe led na Grenlandu, u Sydneyju će brinuti o ledenom pokrovu na sjeveru i sjeveroistoku Antarktike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije