Ako trubite u Mumbaiju, kazna koju je osmislila policija izbacit će vas iz cipela

Radiosarajevo.ba
Ako trubite u Mumbaiju, kazna koju je osmislila policija izbacit će vas iz cipela
Foto: Screenshot / Mumbai

Svima je poznat taj osjećaj koji se budi kada se automobili ispred vas presporo kreću bez nekog posebnog razloga. Ili se pitate zašto crveno svjetlo na semaforu toliko dugo traje. Raste vam pritisak, a ruka se lagano pomiče ka sireni.

U Mumbaiju, u Indiji, takvo vam ponašanje neće donijeti olakšanje. Naprotiv.

U pokušaju da umanji bespotrebno iritantno trubljenje, policija je osmislila novi pilot program nazvan „Kazneni signal“, kojim je tehnikom dolijala trubašima, piše Motortrend.com.

Prometni zvukovi su povezani sa senzorima na semaforu. Ako zatrubite, a na semaforu je crveno, sistem će resetovati semafor tako da opet bude crveno. Sve dok trubljenje ne prestane. Senzori su osjetljivi na zvukove koji prelaze 85 decibela.

Policija je, kako bi širu javnost upoznala o tome, s obzirom da mnogi nisu obraćali pažnju na natpise, na društvene mreže postavila snimak u kojem je gomila zbunjenih i bijesnih ljudi, ljudi koji se još više razbjesne kada se „zaglavi“ crveno svjetlo. Video je postao viralan. Pregledalo ga je nekoliko miliona ljudi.

I drugi su gradovi sada zainteresirani za ovaj interesantni kazneni program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije