Ako ste koristili ovih devet stvari mogli biste se osjećati jako staro

Radiosarajevo.ba
Ako ste koristili ovih devet stvari mogli biste se osjećati jako staro

Internet je toliko integriran u naše svakodnevne živote da je mnogima teško prisjetiti se kako smo funkcionirali prije njega, a činjenica je da neki nikad i nisu morali. 

Novinari Business Insidera prisjetili su se kako je bilo živjeti u vrijeme kad nam svaka informacija nije bila nadohvat ruke i kad nismo bili neprestano dostupni na društvenim mrežama. 

1. Telefonski imenik

Želite li pronaći nečiji kontakt, danas ga je potrebno samo jednostavno ukucati u neku od tražilica, ali nekad ste morali osobu potražiti u telefonskom imeniku. 

2. Papirnate karte

Ovako smo se orijentirali prije Google Mapsa. 

3. Diskete

Današnji klinci ih prepoznaju kao ikonu za spremanje, ali svojevremeno su bile jedini način da se sačuvaju podaci. 

4. Telefon

Danas mnoga kućanstva uopće nemaju telefone jer svi članovi imaju mobitele, ali ono što se danas naziva "kućnim telefonom" nekad se zvalo samo telefon i bilo je kablovima pričvršćeno za prijemnik. 

5. Faks

 

Prije interneta e-mailovi su se slali putem faksa i bili su otisnuti na papiru. 

6. Katalozi

Danas se gotovo svi proizvodi mogu naručiti putem interneta, ali nekad smo ih birali iz kataloga, a umjesto jednostavnog klika morali ste ispisati narudžbenicu koju ste onda slali poštom. 

7. Dojavljivač

Prije SMS poruka i aplikacija za dopisivanje postojali su dojavljivači na koje ste mogli poslati poruku osobi da vas nazove. Bili su popularni osamdesetih i devedesetih. 

8. Pisaći stroj

Nekad su bili jedini način da napišete tekst ako ga niste htjeli pisati rukom. 

9. Crno-bijeli televizori

Generaciji odrasloj uz Instagram filtere i razne aplikacije za uređivanje slika i videa ovo možda zvuči nezamislivo, ali postojalo je vrijeme kad smo na televiziji sve gledali u tonovima sive. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije