... / Ako bi došlo do rata: Ova karta prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne

25. 05. 2019. u 20:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Biste li se, ako dođe do rata, borili i riskirali poginuti za svoju zemlju?

Ovo je pitanje postavljeno u istraživanju koje je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup zajedno s kompanijom za istraživanje tržišta Worldwide Independent Network u 64 zemlje širom svijeta. 

U globalnom prosjeku, 61% ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, dok je 27% odgovorilo da ne bi bilo spremno boriti se, piše Index.

Očekivano, puno viši postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je voljan boriti se (67%), no zanimljivo je da je i većina žena odgovorila potvrdno (52%).

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom svijeta, s uzorkom od oko 1000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je provedeno između septembra i decembra 2014.

Ova lista prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne - undefined

Foto: Index.hr: Ova lista prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne

Među europskim zemljama prednjači Finska - s postotkom od 74% ljudi voljnih ratovati - zemlja koja je također zadnji put ratovala na početku Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na tu zemlju.

Što se tiče Balkana, najviše volje za odlazak u rat ima na Kosovu (58%), a zatim u Bosni i Hercegovini (55%), pa u Srbiji (46%) i Makedoniji (38%).

Znatna varijacija postoji i među religijama.

Muslimani su najspremniji ratovati - njih 78%. Slijede hinduisti (77%), zatim budisti (66%), a nakon njih, zanimljivo, ateisti i agnostici (57%).

Među kršćanima su najratoborniji pravoslavci (53%), ali katolici su odmah iza njih (52%), dok su protestanti voljni ratovati u manjini (48%). Oko pola Židova spremno je ratovati, njih 51%.

KOMENTARI (3)