Akashinge: Ratnice iz Zimbabwea koje štite životinje od lovokradica

Radiosarajevo.ba
Akashinge: Ratnice iz Zimbabwea koje štite životinje od lovokradica
Foto: National Geographic / Akashinge

Narednica Vimbai Kumire (33) pokazuje na svom mobitelu fotografiju mrtvog leoparda. Zuri u prizor dok se vozi terencem na lošoj cesti. Vrat mačke je prerezan, a njene šape odrezane. "Nisam mislila o životinjama dok nisam ovo počela raditi", govori ona u reportaži koja je objavljena u junskom izdanju magazina National Geographic.

Danas se ona i njene kolegice iz ženskog tima rendžera, Akashinge (hrabre na Shona jeziku), smatraju najžustrijim zaštitnicama divljih životinja. One su dio neprofitne međunarodne organizacije koja se bori protiv lovokradica i koja upravlja područjem Phundundu, u Zimbambweu.

Riječ je o ogromnom području u ekosistemu Zambezi doline, kojeg su nekad pohodili lovci na trofeje. Lovokradice su u protekle dvije decenije ubile više hiljada slonova na području koje graniči sa čak 29 zajednica. Također, blizina životinja i ljudi ponekad vodi do sukoba. 

Akashinge treniraju s puškama, iako neki borci za zaštitu okoliša tvrde da naoružavanje žena povećava prijetnju nasilja. Osnivač Akashingi Damien Mander, bivši vojni specijalac, ne smatra da je to istina: "Kod žena, puška je alat. Kod muškaraca, puška je više igračka."

Mander obučava rendžere u Zimbabweu duže od 10 godina. Služio je u Iraku i na prvim linijama rata protiv lovokradica u Africi. Nakon godina iskustva, tvrdi, shvatio je da su žene često bolja opcija za ovaj posao. Bolje rješavaju konfliktne situacije i manje su podložne korupciji. Također, žene ulažu 90 posto svojih prihoda u svoje obitelji, za razliku od muškaraca koji ulažu samo 35 posto. 

Rade po principu da je divljina vrjednija za zajednicu nego u rukama lovokradica - no, primjerice šape, kosti, zubi leoparda, kao onog navedenog na početku priče, vrijede nekoliko stotina dolara na crnom marketu što je više od prosječne plate u ovoj afričkoj zemlji. 

Među Akashingama su žene koje su i same preživjele traumu - tzv. AIDS siročad, žrtve seksualnog zlostavljanja i nasilja u porodici. Kumire se zaposlila nakon što je nju i dvije kćerke napustio njen muž. Ko bi bolje štitio životinje od nje?

Akashinge - undefined

Foto: National Geographic: Akashinge

Mander žene testira na trodnevnom kursu, koji podsjeća na obuku za specijalne snage - vježbe bez prestanka, na mokrom, hladnoći, dok su gladne i umorne. Od 37 koliko se prijavilo na test, prošlo je njih 16. Samo su tri poslije toga odustale. Mander naglašava da je isti program vodio za muškarce, njih 189. Nakon prvog dana, svi su odustali osim trojice.

"Mislili smo da tjeramo te žene da prođu pakao. Zapravo, one su već bile tamo", priča Mander za National Geographic.

Na kraju dana, koliko je s njima bila ekipa National Geographica, sprovele su istragu i uhapsile čovjeka koji je ubio leoparda. Sljedećeg dana, uhapsiće ubicu slonova i uništiti vipe desetina zamki.

"Žene mogu promijeniti sve", govori Mander na kraju.jelu priču i spektakularne fotografije čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije