Istraživanje / Ajkule u Hrvatskoj: Zabilježeno 30-ak vrsta - najveća naraste do 12 metara

29. 07. 2016. u 11:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Bojite se morskih pasa, a ljetujete na hrvatskoj obali?

Za vas, nažalost, imamo lošu vijest...

Prema podacima tamošnjeg Državnog zavoda za zaštitu prirode, u Hrvatskoj je zabilježeno njih 30-ak vrsta, piše Index. Neke od njih u Jadranskom moru obitavaju stalno, a neke dolaze tek povremeno.

Od velikih vrsta zabilježene su: psina golema (Cetorhinus maximus), velika bijela psina (Carcharodon carcharias), pas lisica (Alopias vulpinus), pas glavonja (Hexanchus griseus), kučak (Isurus oxyrinchus) i psina zmijozuba petošiljka (Odontaspis ferox).

Najveći od njih je psina golema koja može narasti i do 12 metara, ali bezopasna je za ljude. Hrani se planktonom, tako da filtrira vodu. S druge strane, jedan od najmanjih morskih pasa zabilježenih u Jadranskom moru je kostelj crnac (Etmopterus spinax) koji maksimalno naraste do 60 cm.

Za sve vas koji se bojite morskih pasa napišimo kako vaš strah nije opravdan – recimo, prošle godine više je ljudi poginulo radeći selfieje nego što ih je ubila ajkula.

U Hrvatskoj su u 150 godina morski psi ubili devet kupača. Posljednji smrtonosni napad zbio se još 1974, a otada je zabilježen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa 2008. Ronilac je preživio.

NEMA KOMENTARA