Žuti robopas veselo trčkara bez "glave"

Radiosarajevo.ba
Žuti robopas veselo trčkara bez "glave"
Print Screen / Boston Dynamics
Najnoviji robotski pas iz Boston Dynamicsa izgleda kao ljubimac koji bi vjerno pratio Terminatora, a žuta boja pomaže mu da izgleda samo malo manje jezivo.

Spotmini je najnovija kreacija tvrtke koja razvija napredne robote, a video otkriva da je ovaj robopas sada ostao i bez glave, na mjestu koje je prije bila robotska ruka kojom je mogao hvatati predmete. Umjesto glave ostao mu je samo 'vrat' gdje su smješteni razni senzori koji mu pomažu u kretanju.

Video prikazuje Spota kako je lagano utrčao u kadar, a u odnosu na ranije verzije ovaj se robot kreće gotovo prirodno što su još naglasili kad se sagnuo i zagledao prema kameri te produžio dalje. Još nije jasno koja će mu biti namjena, jer ovako izgleda kao velika i skupa igračka. Spotmini bi trebao biti težak oko 30 kilograma, a Boston Dynamics najavljuje da će uskoro otkriti puno više detalja.

Ova je kompanija inače do juna bila u vlasništvu Googleove matične kompanije Alphabeta, ali oni su ga prodali SoftBanku, proizvođaču popularnog robota Peppera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije