Facebook / Zuckerberg opet u centru polemike: Ne želi micati objave koje negiraju holokaust

20. 07. 2018. u 08:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg u četvrtak je rekao kako njegova društvena mreža neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust, nakon čega je Njemačka reagirala upozorivši da se Facebook mora držati njezinih zakona koji to strogo zabranjuju.

Zuckerberg je u 90 minuta dugom podcastu za tehnološki portal Recode koji se bavi Silicijskom dolinom u kontekstu rasprave o lažnim vijestima odgovorio kako Facebook neće uklanjati takve objave jer cilj te kompanije nije "spriječiti nekoga da kaže nešto lažno, nego da se te objave i dezinformacije ne šire". 

Ta je izjava pojačala već postojeće kritike vlada i organizacija oko toga da Zuckerbergova društvena mreža ne čini dovoljno po pitanju govora mržnje. 

Dužnosnici u Njemačkoj, koja zakonom predviđa kazne do 50 miliona eura za internetske stranice koje odmah ne uklone govor mržnje, dali su šefu Facebooka do znanja da je negiranje holokausta kazneno djelo.

 "Ne smije biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Židove kao i negiranje holokausta", poručila je u četvrtak ministrica pravosuđa Katarina Barley i upozorila kako će Njemačka to kažnjavati, prenosi Reuters

"Niko ne smije braniti nekoga ko negira holokaust", rekao je na Twitteru njemački ministar poslova Heiko Maas koji je i uveo zakon o regulaciji društvenih mreža u junu 2017., dok je bio na funkciji na kojoj je sada Barley. 

 

NEMA KOMENTARA