Zuckerberg: Ako imate profil na Facebooku, neko je sigurno krao vaše podatke

Radiosarajevo.ba
Zuckerberg: Ako imate profil na Facebooku, neko je sigurno krao vaše podatke
Foto: Fena / Mark Zuckerberg
Facebookov glavni čovjek Mark Zuckerberg objavio je kako svih 2.2 milijarde korisnika njegove društvene mreže mogu slobodno pretpostaviti da su njihovi javno dostupni podaci završili u rukama kompanija koje ih prodaju oglašivačima.

Ako ste mislili da samo američki korisnici Facebooka u zadnje vrijeme kukaju zbog krađe privatnih podataka, imamo vijest za vas.

Facebookov Mark Zuckerberg je jučer priznao da postoji ranjivost ugrađena u pretragu unutar Facebooka koja svakome omogućava da traži korisnike upisivanjem njihove email adrese.

 Korisnici, naravno, to trebaju odobriti, no problem je što je ta opcija u postavkama automatski uključena.

U blogu Mikea Schroepfera piše da je Facebook blago naglasio koliko daleko ovaj problem zapravo seže.

"Zlonamjerni pojedinci i grupe također su zlorabile ove opcije kako bi se domogli informacija upisivanjem telefonskih brojeva ili email adresa kojih su se domogli pretragom ili procesom povrata profila. Uzmemo li u obzir razmjer i sofisticiranost zabilježenih aktivnosti, uvjereni smo da je ovakva vrsta krađe zadesila većinu ljudi koji koriste Facebook.", piše u blogu.

Tokom razgovora sa predstavnicima medija, Zuckerberg je potvrdio propust rekavši: "Ako ste u bilo kojem trenu opcija pretrage putem emaila ili telefonskog broja ostavili uključenom, pretpostavljam da se neko garantirano domogao vaših informacija"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije