Znanstvenici: Korisnici Facebooka žive duže

Radiosarajevo.ba
Znanstvenici: Korisnici Facebooka žive duže
Pixabay / Ilustracija
Nedavno provedeno istraživanje znanstvenika s kalifornijskog univerziteta u San Diegu, kojim je obuhvaćeno 12 miliona korisnika Facebooka pokazalo je da korištenje te društvene mreže utječe na dugovječnost.

Naravno, ako se ona koristi na ispravan način.

"Kod gotovo svih korisnika Facebooka ustanovili smo korelaciju između umjerenog korištenja te društvene mreže i smanjenog rizika od preuranjene smrti", kazali su autori studije James Fowler i William Hobbs, prenosi New York Times.

Oni su usporedili podatke o kalifornijskim korisnicima Facebooka s podacima o općem zdravstvenom stanju stanovnika kalifornijskog Ureda javnog zdravstva. Usredotočili su se na korisnike rođene u razdoblju između 1945. i 1989. te pratili njihovu online aktivnost u šestomjesečnom razdoblju.

Uočili su da korisnici Facebooka imaju duži životni vijek u odnosu na pojedince koji nisu online ili u postotcima: opasnost od preuranjene smrti prosječnoga korisnika Facebooka za 12 posto je manja nego kod osoba koje ne koriste tu društvenu mrežu. 

Znanstvenici su u istraživanju vodili računa i o broju prijatelja, objavljenih fotografija, objavljenih statusa i poslanih poruka kako bi ustanovili jesu li aktivniji ljudi na Facebooku bili i dugovječniji. Pretpostavili su da je stvaran život korisnika, dakle kada nisu bili na internetu, bio aktivniji kod onih koji su objavili više fotografija.

"Online interakcija smatrana je zdravom kada je aktivnost korisnika bila umjerena i upotpunjavala je stvaran život koji su korisnici vodili kada nisu bili na društvenoj mreži. Negativnu interakciju primjetili smo samo kod osoba koje su provodile iznimno puno vremena online, a pritom su minimalno 'komunicirale' s ostalim korisnicima", kazao je Hobbs, dodavši kako je ustanovljeno i da su korisnici koji su prihvatili najviše zahtjeva za prijateljstvo bili kandidati za najduži životni vijek u odnosu na ostale. 

Hobbs i Fowler su istaknuli da rezultati njihova istraživanja upućuju na korelaciju i da se ne bi smjeli interpretirati kao uzročno-posljedična veza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije