Ženi prijeti zatvor zbog - Facebook grupe

Radiosarajevo.ba
Ženi prijeti zatvor zbog - Facebook grupe
Arhiv / Ilustracija
Mariza Reulas, samohrana majka iz kalifornijskog grada Stockton bi uskoro mogla završiti u zatvoru zbog Facebook grupe o - kuhanju.

Ova nesretna Amerikanka se prošle godine pridružila jednoj takvoj grupi nazvanoj 209 Food Spot te krenula učiti recepte koje su objavljivali drugi korisnici, a nakon što je s njima podijelila par slika svojih uspješnih jela, nekolicina članova grupe se javila kako je zainteresirana za kupnju njezinih delikatesa.

Reulas je pristala na tu ponudu i tačno tu je nastao problem, piše IGN, jer zakoni kalifornijskog okruga San Joaquin brane ovakve aktivnosti. Nakon što je ova samohrana majka dvoje djece od koje najmlađe ima šest godina odbila pristati na tri godine uslovne kazne jer je optužbe opisala "suludima", sada joj prijeti do godinu dana zatvora.

Da stvari budu još bizarnije, okružni tužitelj traži ovu mjeru na osnovi zakona o prodaji ilegalnih supstanci. Spomenuta Facebook grupa je inače otvoreno promovirala razmjenu delikatesa lokalnih kuhara, a kada netko povremeno ne bi imao vremena za kuhanje, ponudio bi novac u zamjenu za hranu koju je pripremio drugi korisnik.

Optužbe su podignute nakon što je okružno tužiteljstvo ustanovilo da je Reulas prodala tanjur meksičkog jela ceviche. Kako se ispostavilo, njen kupac je bio policajac na zadatku da u djelu uhvati nelicencirane prodavače hrane u Stocktonu.

"Ja nisam taj koji piše zakone, ja sam taj koji ih provodi, a legislativa je ovu aktivnost definirala kao zločin," izjavila je okružna tužiteljica Kelly McDaniel za američke medije. McDaniel je također objasnila kako je prodaja bilo kakve hrane koja nije podložna inspekciji potencijalan zdravstveni rizik za javnost.

Iako Reulas nije jedina članica Facebook grupe 209 Food Spot, njen je slučaj jedini koji će završiti na sudu zato što samo ona nije prihvatila uslovnu kaznu koje je ponudilo okružno tužiteljstvo San Joaquin.

Pouka priče glasi: pazite šta radite na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije