Zbog greške u sistemu hakeri provalili u Instagram, milioni profila ugroženi

Radiosarajevo.ba
Zbog greške u sistemu hakeri provalili u Instagram, milioni profila ugroženi
Pixabay / Ilustracija
Grupa hakera koja je željela naškoditi poznatim osobama na društvenim mrežama unijela je pravu pomutnju među korisnike Instagrama, nakon što je stiglo upozorenje da ovog internetskog diva o mogućnosti da su ugroženi milioni korisničkih računa.

Provala u sisteme Instagrama otkrivena je nakon što su hakeri na profilu poznate pjevačice Selene Gomez objavili fotografije nagog Justina Biebera, njenog bivšeg dečka, čime je otkriveno da su pojedini korisnički računi kompromitirani, prenosi Independent.

Kako se navodi iz Instagrama, jedna ili više osoba su pristupile brojnim privatnim profilima poznatih ljudi uz pomoć greške u softwareu aplikacije, čime su stekli njihove brojeve i e-mail adrese. Kompanija je vrlo brzo popravila grešku, no ne prije nego li su hakeri uspjeli ukrasti privatne informacije koje će, vjerovatno, prodavati na tzv. dark webu.

Također, brojni sigurnosni stručnjaci vjeruju kako je ovom prilikom provaljeno u šest miliona profila na Instagramu, čime su kompromitirani brojni korisnici.

U cijeli slučaj uključena je i policija, koja istražuje koja hakerska skupina je počinila ovu krađu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije