YouTube i Britannica protiv dezinformacija i lažnih vijesti

Radiosarajevo.ba
YouTube i Britannica protiv dezinformacija i lažnih vijesti
Google (odnosno Alphabet) je ojačao svoju borbu protiv lažnih vijesti i to na YouTubeu. Tako će posjetitelji tog video servisa o pojedinim temama moći saznati više iz provjerenog i kredibilnog izvora - enciklopedije Britannice.

Ta ugledna enciklopedija posjetiteljima će pružati prilagođene i provjerene informacije o određenim historijskim i naučnim temama koje su se često našle na udaru lažnih vijesti.

YouTube će poveznice na Britannicu prikazivati u rezultatima pretraživanja, ali i ispod videa o tim temama.

Dodatne informacije, za početak, će biti dostupne tek za ograničeni broj tema i samo za korisnike u SAD-u, no iz Googlea ističu kako će se postupno širiti teme i tržišta.

Posjetitelji s YouTubea koji dođu na stranice Britannice dobiti će i informacije koje će biti pripremljene posebno za njih.

Poveznica će ih odvesti na jednostavan sažetak teme, kako bi posjetiteljima bilo lakše shvatiti o čemu se radi.

Poseban je naglasak stavljen i na dijelove "što su mislili da se dogodilo" i "pitanja na koja još uvijek tražimo odgovore" kojima se želi potaknuti korisnike da dalje traže odgovore, ali i predstave sve strane priče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije