WhatsApp upozorio korisnike: Što prije nadogradite našu aplikaciju

Radiosarajevo.ba
WhatsApp upozorio korisnike: Što prije nadogradite našu aplikaciju
Foto: Twitter / WhatsApp

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp našla se pod napadom zlonamjernog softvera koji se može sam instalirati na vaš smartfon na temelju jednog propuštenog poziva.

Iz WhatsAppa su u ponedjeljak potvrdili da su uklonili grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone. Pozvali su i korisnike na hitno ažuriranje na najnovije izdanje aplikacije, koja sadrži zakrpe. 

Tu aplikaciju koristi 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera pozivom preko WhatsAppa, neovisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog "TechCrunch". 

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group koja izrađuje proizvode za Bliski istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list "Financial Times".

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, "Pegasus", koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom istoku. 

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućuju vladinim obavještajnim i policijskim službama istraživanje i sprječavanje kriminala.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad "imao sva obilježja privatne kompanije poznate po saradnji s vladama u proizvodnji "spywarea" koji navodno preuzima funkcije operacijskog sistema mobilnog telefona". 

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operacijskim sistemom Androidom, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sistemom Tizenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije