WhatsApp ima loše vijesti za poslovne korisnike

Radiosarajevo.ba
WhatsApp ima loše vijesti za poslovne korisnike
Pixabay / Ilustracija
Najnovija odluka Facebooka prvi je znak pokušaja zarađivanja na WhatsAppovoj masovnoj akviziciji koja je Zuckerbergovu firmu stajala 22 milijarde dolara.

Chat usluga će tako uskoro početi naplaćivati kompanijama usluge namjenjene poboljšanju komunikacije s klijentima, kažu iz Facebooka. 

"Naš cilj je postaviti temelje koji će korisnicima omogućiti da komuniciraju s kompanijama i da dobiju odgovore koje traže", kaže WhatsAppov šef Matt Idema.

"Poslovnim subjektima ćemo uskoro početi naplaćivati tu uslugu."

Za razliku od Messengera koji u cijelosti zarađuje na reklamama, WhatsAppova monetizacija uključuje glatku komunikaciju s korisnikom u obliku objava i brzog odgovaranja na upite.

Kako bi poslovne korisnike odvojili od "običnih", WhatsApp će uvesti i posebne pečate. 

Ovo naravno ne znači da WhatsApp jednog dana neće pored svega ovoga imati i reklame, prenosi Tportal. 

Samo ako im dozvolite

Dobra vijest je da će, kako bi kontaktirali kupce, kompanije morati dobiti specijalu potvrdu i dozvolu od samih korisnika. Glasnogovornik WhatsAppa jasno je, naime, dao do znanja da će takva vrsta obavještavanja funkcionirati na temelju korisnikovog odobrenja.

Testiranje novih karakteristika vrše se u Europskoj Uniji, Brazilu, Indiji i Indoneziji. Jedna od prvih velikih kompanija koja je počela koristiti WhatsApp je KLM Royal Dutch Airlines.

Budućnost WhatsAppa

Ovaj razvoj događaja donekle objašnjava zbog čega je WhatsApp nedavno prestao naplaćivati samu aplikaciju.

Monetizacija na poslovnim subjektima ima smisla, a detaljni opis kako će sve funkcionirati dobit ćemo u skorašnjem službenom WhatsApp blogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije