Oprezno s kvizovima na Facebooku, to bi vas moglo skupo koštati

Radiosarajevo.ba
Oprezno s kvizovima na Facebooku, to bi vas moglo skupo koštati
Facebook / Ilustracija

Facebook, osim standardnih opcija nudi mnogo zabavnog sadržaja pa su tako već neko vrijeme popularni razni kvizovi koji vam "proriču budućnost", pokazuju kako ćete izgledati za 30 godina i slične stvari. Ipak, koliko god djelovali bezazleno, igranje takvih igrica i kvizova moglo bi vam stvoriti probleme, prenosi Index.hr

Ako niste pažljivi s načinom na koji koristite Facebook, vaši osobni podaci mogu pasti u ruke hakera. Prema CommonSenseMedia, hakeri mogu stvoriti te kvizove da bi od vas nabavili privatne podatke kako bi hakirali vaše račune ili ukrali identitet koristeći se osobnim podacima koje im pruža Facebook.

Uz to, takvi kvizovi mogu vas dovesti do web stranica s virusima ili opasnim sadržajem. Prema nedavnom saopćenju CNN-a, ova se praksa koristila u nedavnom skandalu u kojem su ukrajinski hakeri upotrebljavali Facebookove kvizove za instaliranje opasnih proširenja na pregledniku.

Najbolji način da se zaštitite je da ozbiljno shvatite Facebook prevare i samo kliknete na veze u koje definitivno imate povjerenja. Da biste ostali sigurni, možete prijaviti sumnjive veze i izbjeći web stranice koje vas prisiljavaju da se prijavite ili zatražite dodatnu adresu e-pošte. To što prijatelj dijeli vezu ne znači da joj možete vjerovati; ako nešto izgleda sumnjivo, nemojte kliknuti.

Ako ste i dalje zabrinuti zbog zaštite svojih podataka na Facebooku, postoje drugi načini zaštite na mreži. Možete provjeriti svoje postavke privatnosti pomoću Facebookovog alata "Vaša privatnost" i prestati koristiti Facebook za prijavu u druge aplikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije