Nevjerovatan uspjeh / Veliki napredak: Izumljen uređaj koji će WiFi pretvarati u struju

30. 01. 2019. u 08:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

Naučnici su objavili nevjerovatnu vijest - izumili su uređaj koji bi nas mogao osloboditi mnoštva punjača i to tako što će skupljati energiju iz WiFi signala, piše Science Alert.

Nadalje, uređaj neće samo skupljati energiju, već će ju moći pretvoriti u električnu energiju s kojom će se moći puniti baterije raznih uređaja.

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni (rectenna - 'rectifying antenna') koja elektromagnetnuu energiju pretvara u istosmjernu električnu struju (DC). Timovi naučnika  s MIT-ja i s Tehničkog univerziteta u Madridu uspjeli su konstruirati antenu na takav način da elektromagnetne valove, poput Wi-Fi signala, hvata kao valove izmjenične struje (AC). 

Njih šalje u dvodimenzionalan poluvodič koji ih pretvara u istosmjernu struju pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Ne čini se kao puno, no to je dovoljno da se osvijetli LED svetiljka ili pokrenu silicijski čipovi, piše Science Alert.

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi se postaviti na većim ili manjim površinama. Tako bi se primjerice, mogla rasprostrijeti na velikoj površini poput tapete na zidu ili pak koristiti unutar malog uređaja kao što su fleksibilni pametni telefoni. Tehnologija bi se mogla koristiti u medicinskim usadcima ili senzorima koji bi se mogli progutati.

No, to nije prvi uređaj koji može pretvoriti WiFi signale u električnu energiju. Ideja je tu već neko vrijeme i mnogi se inženjeri bave s tim problemom. No, ono što je u ovom slučaju inovativno jest upotreba drugačijeg materijala za ispravljač, dio koji pretvara AC u DC, s čime je postignuto značajno poboljšanje u razvoju ove tehnologije. U prethodnim slučajevima, ispravljači su bili od silicija ili galijevog arsenida, koji su kruti i skupi materijali. 

U fleksibilnoj rekteni, naučnici su koristili molibdenov disulfid (MoS2). Debljina mu je samo tri atoma, a kada je izložen određenim hemikalijama, uzrokuje fazni prijelaz između poluvodiča i metalnog materijala.

"Takav dizajn omogućava stvaranje potpuno fleksibilnog uređaja koji je istovremeno dovoljno brz da hvata većinu signala koje koristi naša elektronika; uključujući WiFi, Bluetooth i mnoge druge", objasnio je inženjer Xu Zhang iz MIT-ja. 

S obzirom na to da je ova tehnika finansijski pristupačna, mogla bi se koristiti na velikim površinama. Tim naučnika sada radi na izgradnji većih sistema i na poboljšanju učinkovitosti svoje rektene, prenosi RTL.

NEMA KOMENTARA