Velika promjena: Stigla nova verzija Wi-Fija, evo šta trebate znati

Radiosarajevo.ba
Velika promjena: Stigla nova verzija Wi-Fija, evo šta trebate znati
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dobra vijest za sve one koji često koriste Wi-Fi tehnologiju kako bi svoje uređaje povezali s internetom – stigla je nova, znatno unaprijeđena verzija Wi-Fija i sa sobom donosi mnoge prednosti.

Ove sedmice lansirana je nova verzija Wi-Fija, još brža i snažnija. Najnovije verzije takozvanih "flagship" pametnih telefona vodećih svjetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za ovu novu tehnologiju, a one uključuju Samsungov Galaxy Note 10 i Appleov iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fija teoretski je postizala brzine prijenosa podataka do 6,9 Gbps, a nova verzija osjetno je brža s 9,6 Gbps, javlja Zimo.

Novi Wi-Fi pružit će i prošireni kapacitet za više uređaja, s tehnologijama poput OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) i MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output). To u prijevodu znači da će na jednoj WiFi mreži odsad moći biti i do četiri puta više uređaja.

Nikada od drugih ne posuđujte kabl za punjenje mobitela

Tehnologija je od ove sedmice dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo trebati čekati dugo da osjetimo njezine učinke i u svakodnevnom životu.

Svi novi uređaji, osim onih u "budžet" verzijama imat će podršku za novi Wi-Fi, a s vremenom će i najjeftiniji uređaji u sebi isto imati podršku za tu tehnologiju. Dakle, osim novih pametnih telefona, pripazite i na nova desktop i laptop računala te nove rutere jer će s novim njihovim verzijama dolaziti i unaprijeđeni Wi-Fi.

Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, a nova nosi oznaku 802.11ax.

Vjerovali ili ne, ali Wi-Fi 7 je već u pripremi i njegov se dolazak očekuje oko 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije