Naučnici najavili: Uređaj za čitanje misli uskoro će biti masovno korišten

Radiosarajevo.ba
Naučnici najavili: Uređaj za čitanje misli uskoro će biti masovno korišten
Uređaj pomoću kojeg je moguće čitati misli izumljen je u Japanu i uskoro bi se mogao naći na širem tržištu, tačnije u narednih pet godina.

Kako se navodi, ovaj uređaj bi mogao biti kompatibilan sa smartphoneima, te će biti moguće koristiti ga kao 'telepatsku tipkovnicu', koja automatski zapisuje ono što vi mislite, prenosi Daily Mail.

Ovakav uređaj mogao bi biti značajna pomoć osobama koje imaju poteškoće sa komunikacijom, usljed nepokretnosti i nemogućnosti govora.

Uređaj su uspjeli napraviti naučnici na Toyohashi univerzitetu u Japanu, pa iako predstoji dug put kako bi on postao operabilan i pomagalo ljudima, oni tvrde kako će takav rezultat biti napravljen.

Za potrebe funkcioniranja ovog uređaja korisnik mora nositi elektrode na površini glave, nakon čega se pomoću električnih impulsa stvara veza između moždanih ćelija i uređaja koji zatim dekodira impulse i pretvara ih u riječi.

"Sada je pravi izazov omogućiti da se takvi impulsi pretvaraju u zvučne signale, u istom trenutku kada osoba zamisli riječ koju bi izgovorila. Mi želimo da to napravimo, kako bismo omogućili hendikepiranim osobama da reproduciraju svoje riječi pomoću ovog uređaja", kazao je profesor Robert Knight, vođa tima autora ovog uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije