Uberov leteći taksi u gradovima do 2026. godine?

Radiosarajevo.ba
Uberov leteći taksi u gradovima do 2026. godine?
Američka kompanija Uber, koja putem Android aplikacije nudi usluge prijevoza, iznijela je plan razvoja letećeg taksi prijevoza.

To bi, kako poručuju iz kompanije, donijelo revoluciju u putovanjima ka poslu ili kući, jer bi vožnju automobilom od dva sata i 12 minuta zamijenila 15-minutna vožnja u zraku, piše Daily Mail.

Izvodljivost ovakve vrste prijevoza, Uber je procijenio u studiji na 98 stranica, pozivajući inovatore i preduzetnike da prihvate ideju.

"Isto kao što neboderi omogućavaju gradovima da efikasnije koriste ograničen prostor na tlu, urbani avio-prijevoz će koristiti trodimenzionalni zdračni prostor za ublažavanje zagušenja na tlu", navodi se u tom Uberovom dokumentu.

"Mreža malih, električnih aviona koji uzlijeću i slijeću vertikalno će omogućiti brz, pouzdan prijevoz između predgrađa i gradova, i na kraju, unutar samih gradova", dodaje se u tom dokumentu.

Prvo takvo vozilo bi trebalo da bude spremno do 2021. godine, i da se 2026. godine nađe u upotrebi, navodi se u Uberovom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije