U Sunčev sistem ponovo došao "gost" iz dalekog svemira - drugi u 2 godine

Radiosarajevo.ba
U Sunčev sistem ponovo došao "gost" iz dalekog svemira - drugi u 2 godine
Foto: NASA / Kometa 2I/Borisov

Drugi put u historiji otkako čovjek "prati" zbivanja u svemiru u naš je Sunčev sistem ušao objekt iz kosmosa.

Prvi objekt je bio slavni Oumuamua (glasnik, op.pr.), koji je došao 2017. Do danas ne znamo šta je bio - slavni naučnici sa Harvarda smatraju da je mogao biti izvidnica vanzemaljske rase, niti znamo odakle je došao.

Naučnici sa Harvarda: Čudni objekt iz svemira mogao bi biti vanzemaljski brod

Drugi objekt koji je došao ima malo manje zvučno ime, zove se Kometa 2I/Borisov. On je još uvijek u našem Sunčevom sistemu, ide prema Suncu - a najbliži njemu bit će 8. decembra ove godine. Ukoliko se ne raspadne, moći ćemo ga gledati do 30. septembra sljedeće godine.

Objekt je 30. augusta otkrio Gennady Borisov, amater astronom, gledajući kroz teleskop na Krimu. 

Iako još uvijek ne znamo odakle je tačno došao, tim poljskih istraživača je računao putanju ove komete i došli su do toga da je ova kometa mogla stići iz binarnog sistema crvenih patuljaka (vrsta zvijezde, op.pr.), koji znamo kao Kruger 60 i koji je od nas udaljen 13.5 svjetlosnih godina. 

Kada put Borisova kroz svemir "premotate unatrag", otkrijete da je objekt prije milion godina prošao blizu centra Krugera 60, krećući se oko 3.4 kilometra u sekundi, napisali su. Kad to prevedemo na "jezik običnog čovjeka", to znači da se kreće najvećom brzinom kod X-43A Scramjeta, jednog od najbržih zrakoplova ikad napravljenih. Upravo su iz tog razloga zaključili da, ako se kretala tako sporo uz Krugera 60, to znači da nije samo "prolazila", već je to sistem iz kojeg je došla. 

Ye Quanzhi, astronom i stručnjak za komete pri Univerzitetu - koji nije bio uključen u ovo istraživanje - smatra da je poljsko računanje, prema dostupnim podacima, vrlo uvjerljivo.

Ipak, ono još uvijek nije formalno potvrđeno, te Kometa 2I (veliko slovo I ima u nazivu jer je drugi 'interstelarni' ili međuzvjezdani objekt koji smo otkrili; Oumuamua je 1I, op.pr.) i dalje ostaje misteriozni gost, a misteriju produbljuje to što decenijama nismo otkrili niti jedan, a odjednom, u dvije godine, otkrili smo ih dva...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije