Toyota ulaže 500 miliona dolara u Uber

Radiosarajevo.ba
Toyota ulaže 500 miliona dolara u Uber
Foto: EPA / Toyota Motor
Proizvođač automobila Toyota objavio je da će investirati 500 miliona dolara u američki Uber, i da radi zajedno s tom kompanijom na ubrzanom razvoju samovozećih (autonomnih) automobila.

Uber planira u Toyotin mini-kombi Sienna ugraditi tehnologiju za autonomnu vožnju i početi testiranje u realnosti 2021. godine.

Ovaj dogovor daje Toyoti ključnog parnera u polju koje se rapidno razvija, a vijest dolazi istog dana kada su četiri velika dobavljača autoindustrije najavila parnerstvo u razvoju softvera koji je ključan za autonomna vozila, javio je CNN.

"Ovaj dogovor i investicija su važna prekretnica u našoj transformaciji", rekao je predsjednik Toyot Connected kompanije Shigeki Tomoyama.

Automobilske i tehnološke kompanije nastoje se pozicionirati za budućnost u kojoj će dominirati autonomna vozila, ali će ujedno vlasništvo nad automobilima djelimično zamijeniti mobilni servisi poput Ubera.

Uber je prvenstveno, podsjetimo, nastao kao kompanija za prevoz putnika gdje se komunikacija ostvaruje putem mobilne aplikacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije