Tim Cook: Odluka je potpuno političko sr*nje

Anadolija
Tim Cook: Odluka je potpuno političko sr*nje
EPA / Tim Cook
Izvršni direktor Applea Tim Cook opisao je odluku Evropske komisije da Apple mora platiti milijarde poreza Irskoj kao "potpuno političko sr*nje".

"Niko ovdje nije napravio ništa krivo, moramo se držati skupa. Ovo je napad na Irsku i to je neprihvatljivo. Ovo je potpuno političko sr*nje", rekao je Cook.

Međutim, povjerenica za tržišno natjecanje u Evropskoj komisiji Margrethe Vestager je oštro odbacila Cookove navode, ističući kako se odluka Komisije temelji na čvrstim činjenicama.

SAD su stale na stranu Applea, optužujući Evropsku uniju da pokušava uzeti porez koji pripada američkoj vladi.

Irska javnost i političari su podijeljeni oko ovog pitanja. Jedan dio javnosti smatra da Apple treba platiti kaznu, dok drugi dio smatra kako od kazne treba odustati jer bi se moglo otjerati multinacionalne kompanije iz zemlje.

Kompanija Apple je najavila žalbu na odluku Evropske komisije.

Evropska komisija je 30. augusta odlučila da američka kompanija Apple Republici Irskoj mora platiti 13 milijardi eura. Tokom gotovo trogodišnje istrage, Evropska komisija je zaključila da su olakšice koje je Apple uživao bile ilegalne. Komisija je dodala kako su olakšice dozvoljavale američkoj kompaniji da plati znatno manji porez u odnosu na druge firme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije