Tehnološki giganti rade na projektima koji će smartphone bacit u prošlost

Radiosarajevo.ba
Tehnološki giganti rade na projektima koji će smartphone bacit u prošlost
Pixabay / Ilustracija
Facebook je krajem aprila održao konferenciju F8, nakon toga je uslijedio Microsoft Build, zatim konferencija Google I/O, a sve se završilo Appleovom konferencijom Worldwide Developers.

Međutim, tu nije kraj uzbuđenjima. Ove jeseni, Apple je predstavio novi model iPhonea - iPhone X, povodom desete godišnjice postojanja ovog uređaja, Google moderniju varijantu pametnog telefona Pixel, a očekuje se i Microsofta konferencija za medije posvećena “Surface” računarima, koju svake godine održava krajem oktobra.

Međutim, pažljivom posmatraču neke stvari nisu mogle da promaknu.

Iako Apple i Google danas možda dominiraju na tržištu pametnih telefona, tehnologije kao što je proširena stvarnost (AR) nude potpuno nove platforme na kojima nema jasnih pobjednika. Zbog toga Amazon, Microsoft i Facebook, koji nemaju mobilnu platformu, čine sve što je u njihovoj moći da ubrzaju kraj pametnog telefona, a samim tim i “duopol” Applea (IOS) i Googla (Android), piše Businessinsider.

Proširena stvarnost podrazumijeva informaciju projektovanu u naše vidno polje, tehnologiju koja digitalni svijet “ubacuje” u naše oči i uši onda kada nam zatreba. Zašto da nosite telefon ,kada Netlix i WhatsApp “lebde” ispred vas?

Amazonova Alexa je prvobitno zamišljena kao digitalni glasovni asistent, ali zbog činjenice da postoji virtuelna “osoba”, koja vas obavještava o vremenu i meteorološkim prilikama, definitivno može da se svrsta u domen proširene stvarnosti.

Microsoft ima “hologramske” naočale HoloLens, Facebook i Snapchat ugradili su proširenu stvarnost u kameru.

Svjesni opasnosti, Apple i Google ne sjede skrštenih ruku.

Appleov ARkit je sistem za ubacivanje proširene stvarnosti u aplikacije za iPhone posredstvom kamere ugrađene u telefon, a Google radi na projektu za proširenu stvarnost Project Tango.

Na neobičan način, odlazak u defanzivu gotovo da tjera Apple da zamijeni iPhone: ukoliko uspiju da naprave sljedeću veliku hardver platformu, to znači da Amazon neće uspjeti sa Aleksom, a Microsoft sa HoloLensom, prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije