Tehnika u plemenitoj misiji: Robot pomaže bolesnoj djeci da prate nastavu

Radiosarajevo.ba
Tehnika u plemenitoj misiji: Robot pomaže bolesnoj djeci da prate nastavu
Twitter / Robot AV1
Školski robot nazvan AV1 ima za zadaću u učionici funkcionirati kao oči, uši i glas djece s dugotrajnim bolestima koja ne mogu ići u školu ali mogu upravljati robotom iz svoga bolesničkog kreveta.

Robot je omogućio Elliotu Smithu da ostane u kontaktu s prijateljima i da prati školsku nastavu. Dječak upravlja robotom uz pomoć računara i može slušati nastavu i govoriti. Ako želi postaviti pitanje učitelju upali glavu robota kako bi skrenuo njegovu pažnju.

"Bio sam pomalo zabrinut što će drugi učenici misliti o robotu. Bili su doista iznenađeni njime", kaže 12-godišnjak koji koristi AV1 dok se oporavlja od tumora mozga.

Škole mogu unajmiti robota ili ga kupiti za oko 2,5 hiljade eura. Smithov AV1, kojega su drugi učenici nazvali Bob, plaćen je donacijama i drugim akcijama prikupljanja novca.

Robot izgleda poput vrtnog patuljka koji je prošao minimalistički dizajnerski postupak u tehnološkom divu Appleu. Izradila ga je norveška organizacija No Isolation koja je osnovana kako bi se borila protiv problema osamljenosti.

Širom Europe 370 mladih u dobi od osam do 20 godina koristi AV1, a najviše ih je na području Skandinavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije