Svi su ga voljeli: Na današnji dan u prodaju pušten Windows XP

Radiosarajevo.ba
Svi su ga voljeli: Na današnji dan u prodaju pušten Windows XP
Na današnji dan prije 16 godina, korisnicima širom svijeta postao je dostupan Microsoft Windows XP, operativni sistem za računare kompanije Microsoft. Slova XP označavaju englesku riječ eXPerience (iskustvo).

Windows XP označio je veliki napredak u pogledu sigurnosti, stabilnosti i efikasnosti u odnosnu na verzije Windowsa koje su se ranije bazirale na MS-DOS platformi.

XP je koristio Windows NT jezgro, uveo je značajno poboljšani grafički korisnički interfejs i bio prva verzija Windowsa koja je koristila aktivaciju proizvoda u svrhu smanjivanja piratstva.

Nakon njegovog objavljivanja, Windows XP je primio dobre kritike zbog boljih performansi, intuitivnijeg korisničkog interfejsa, bolje hardverske podrške i poboljšane multimedijske mogućnosti.

Windows XP je postao popularan i u širokoj upotrebi: Procijenjuje se da je prodato više od 400 miliona kopija u prvih pet godina i bar milijarda kopija do aprila 2014. godine.

Ostao je popularan čak i nakon objavljivanja novih verzija, naročitno zbog loše primljenog nasljednika Windows Viste. Vistin nasljednik iz 2009. godine Windows 7 je prestigao XP tek pred kraj 2011. godine u ukupnom udjelu na tržištu.

Prodaja licenci za Windows za proizvođače originalne opreme (još poznati kao OEM) je prestala 30. juna 2008. godine, ali je nastavila za netbook računare sve do oktobra 2010.

Produžena podrška za Windows XP završena je 8. aprila 2014. godine, što znači da je tada proizvod prestao dobijati sigurnosna ažuriranja za većinu korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije