Svemirska letjelica NASA-e približila se asteroidu koji bi mogao udariti u Zemlju

Radiosarajevo.ba
Svemirska letjelica NASA-e približila se asteroidu koji bi mogao udariti u Zemlju
Foto: NASA / Ilustracija
Projekt OSIRIS-REx američke svemirske agencije NASA-e pomno prati Bennu, asteroid star 4,5 milijarde godina koji bi se mogao sudariti sa Zemljom za kojih stotinjak godina.

Istoimena svemirska letjelica trenutno usporava kako bi se susrela s asteroidom 101955 Bennu 3. decembra.

Od 17. augusta do 1. oktobra približila mu se s 2,2 miliona kilometara na tek 192 hiljade kilometara udaljenosti. Sad ju od asteroida dijeli manje od sto hiljada kilometara.

Letjelica Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) lansirana je 8. septembra 2016. godine kako bi postala prva američka svemirska misija koja će donijeti uzorak s asteroida.

Pođe li sve prema planu, sletjet će na površinu, usisati nešto prašine i drugih tvari pa se potom vratiti na Zemlju do 2023. godine. Tokom sedam godina astronomima bi trebala ponuditi podatke koji će im pomoći u rasvjetljavanju historije Sunčevog sistema, možda i odgovora na pitanje odakle život na zemlji.

Redovno fotografira asteroid Bennu svaki ponedjeljak, srijedu i petak.

Amerikance su u međuvremenu pretekli Japanci, čija je svemirska agencija JAXA već parkirala robotske sonde na asteroid Ryugu. S uzorcima bi se na Zemlju trebale vratiti tokom iduće godine, piše CNET.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije