Stručnjaci zabrinuti zbog promjena na Facebooku: "Bit će superplatforma za pedofiliju"

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci zabrinuti zbog promjena na Facebooku: "Bit će superplatforma za pedofiliju"
Promo / Mark Zuckerberg

Prošle je godine Facebook bio "zaslužan" za 94 posto od 22 miliona online prijava za zlostavljanje djece. Međutim, ako tehnološka kompanija nastavi s planom uvođenja end-to-end enkripcije, Facebook Messenger i Instagram mogli bi postati "superplatforme" za pedofile, piše londonski Times.

Naime, britanska Nacionalna agencija za suzbijanje kriminala (NCA) otkrila je kako je u 2019. godini od Facebooka primila 24.870 dojava o zlostavljanju djece, od Instagrama 8577, a od WhatsAppa samo 26 dojava.

Prošle su godine Facebook i Instagram su pomogli u borbi s pedofilijom s nešto manje od 24 hiljade dojava, dok je WhatsApp otkrio samo 308. Postoji jasna razlika između ovih platforma, koje su sve u vlasništvu Facebooka, a NCA je uvjerena da je razlog tome end-to-end enkripcija.

Riječ je o metodi šifriranja koja omogućava da poruke, fotografije i videozapise vide samo osobe koje međusobno komuniciraju na aplikaciji.

Poruke na WhatsAppu jesu zaštićene tom tehnologijom, što znači da ih ne može pročitati treća strana, poput tijela odgovornog za provedbu zakona ili sama kompanija u čijem je vlasništvu aplikacija.

Gašenje svjetla

Direktor NCA, Rob Jones, smatra kako će se uvođenjem tehnologije koja štiti korisničke podatke "svjetla ugasiti i prekršitelji proći neprimijećeni". Debata oko enkripcije podataka na platformama traje već duže vrijeme. Razbuktala se u martu 2019. kad je Facebook objavio planove za šifriranje Messengera.

Pitanje kako pronaći ravnotežu između slobode govora i sigurnosti na internetu ni dvije godine poslije nije dovelo do novih rješenja. Dok pravobranitelji za djecu ističu kako će jača enkripcija internetskih poruka otežati otkrivanje zlostavljanja i mamljenja djece, skupine za digitalna prava vide tu tehnologiju kao ključan dio privatnosti na mreži.

Manje prijava

Na primjer, Nacionalni centar za nestalu i iskorištavanu djecu (NCMEC) u izvještaju o online zlostavljanju djece otkriva da je prošle godine dobio 21,7 miliona dojava, što je povećanje za oko 28 posto u odnosu na 2019. godinu. Facebook je zaslužan za 20,3 miliona prijava. Predviđaju da bi uvođenjem end-to-end enkripcije Facebook mogao imati 70 posto manje prijava u odnosu na prošlu godinu, odnosno 14 miliona manje prijava diljem svijeta, piše Jutarnji list.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel ističe da se oko 80 posto online sadržaja o zlostavljanju maloljetnika nalazi na Facebooku i zato se zalaže da predloženi zakon o štetnom sadržaju na internetu omogući nadležnima ovlasti za pregledavanje šifriranih poruka.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, priznao je još u oktobru 2019. godine da je "povećan rizik od zlostavljanja djece" bio važan faktor tokom razmatranja plana za uvođenje enkripcije te je svjestan da bi taj potez mogao naškoditi djeci. Facebook dalje ističe da je end-to-end enkripcija vodeća tehnologija koju mnoge službe koriste u zaštiti sigurnosti korisnika na mreži, a navode i podatak kako WhatsApp mjesečno blokira oko 300.000 računa za koje se sumnja da su povezani sa zlostavljanjem djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije