Stručnjaci upozoravaju na negativne uticaje razvoja tehnologije

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju na negativne uticaje razvoja tehnologije
Pixabay / Napredak tehnologije

Dok čovječanstvo sve više prelazi granice s najnovijim tehnološkim trendovima i uživa u mnogim pozitivnim uticajima i koristima koje imaju, pojedini stručnjaci tvrde da treba imati na umu opasnosti i pripremiti se za moguće negativne uticaje i potencijalnu zloupotrebu tehnologije, piše Poslovni dnevnik.

Ovo su prema mišljenju poslovnog savjetnika Bernarda Mara najopasniji tehnološki trendovi.

Britanske, kineske i američke oružane snage testiraju kako se međusobno povezane, bespilotne letelice mogu upotrebiti u vojnim operacijama. Inspirisani rojem insekata koji rade zajedno, rojevi dronova mogli bi da promijene buduće sukobe, bilo da je riječ o tome da preplave neprijateljske senzore njihovim brojem ili da efikasno pokriju veliko područje za misije pretraživanja i spasavanja. Razlika između rojeva i načina na koji se bespilotne letelice danas koriste u vojsci je ta što bi se roj mogao organizovati na temelju situacije i međusobnim interakcijama kako bi postigao neki cilj. Dok je ova tehnologija još uvijek u fazi eksperimentiranja, stvarnost roja koji je dovoljno pametan da koordiniše vlastito ponašanje približava se stvarnosti.

Da bi pametni kućni uređaji mogli da odgovore na upite i biti što korisniji, oni treba da slušaju i prate podatke o vama i vašim uobičajenim navikama. Kada ste u sobu dodali „Eho uređaj“ kao radio i budilnik (ili bilo koji drugi pametni uređaj spojen na Internet), dozvoljavate i špijunu da uđe u vaš dom. Pametni uređaji prikupljaju sve podatke o vašim navikama. Naravno, ti podaci čine vaš život ugodnijim, ali postoji i potencijal zloupotrebe. Teoretski, uređaji virtuelnih pomoćnika čekaju vašu riječ prije nego što se aktiviraju, ali postoje slučajevi kad bi mogli pomisliti da ste izgovorili vi i započeti da snimaju. Svaki pametni uređaj u vašem domu mogao bi da bude polazna tačka za zloupotrebu vaših ličnih podataka.

Postoje neke nevjerovatno korisne aplikacije za prepoznavanje lica, ali mogu se jednako lako koristiti u loše svrhe. Kina je optužena da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za nadzor i rasno profilisanje. Kineske kamere ne samo da opažaju pješake koji ne prelaze put na pješačkom prelazu, već su nadgledale i kontrolisale ujgurske muslimane koji žive u zemlji.

Uz podršku vještačke inteligencije (AI), sve što je potrebno za stvaranje klona nečijeg glasa samo je isječak zvuka. Slično tome, AI može snimiti nekoliko fotografija ili videozapisa osobe, a zatim stvoriti potpuno novi, klonirani, videozapis koji se čini originalnim. AI je postao prilično jednostavan za stvaranje vještačke osobe, a rezultati su toliko uvjerljivi da naši mozgovi imaju problema s razlikovanjem onoga što je stvarno i onoga što je klonirano. Tehnologija „DeepFake“ koja koristi mapiranje lica, mašinsko učenje i vještačku inteligenciju za stvaranje ideja o stvarnim ljudima koji rade i izgovaraju stvari koje nikad nisu radili sada ciljaju “obične” ljude.

Slavne osobe bile su osetljivije na „DeepFake“ tehnologije, jer je bilo dosta video i audio zapisa koji su se koristili za treniranje algoritama. Međutim, tehnologija je napredovala do tačke da ne zahtjeva toliko podataka za stvaranje uvjerljivog lažnog video zapisa, a osim toga, postoji mnogo više slika i videozapisa običnih ljudi s interneta i kanala društvenih medija koji se koriste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije