Stižu velike promjene na Facebook: Znat ćete i ko vas tajno želi...

Radiosarajevo.ba
Stižu velike promjene na Facebook: Znat ćete i ko vas tajno želi...
Foto: 24sata.hr / Zuckerberg najavio novu eru Facebooka

Na godišnjoj Facebookovoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg najavio je velike promjene za tu društvenu mrežu, vjerojatno najveće dosad.

Najviše je odjeknula najava o promjeni dizajna pa logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, nego kružnog, a prvi puta se mijenja i boja. Mobilna aplikacija bit će pretežno bijela, dok prepoznatljiva plava odlazi u povijest. Osim što će doći do drastičnih promjena u dizajnu, šef Facebooka uvjerava kako je plan kompanije privatnost i sigurnost korisnika staviti na prvo mjesto.

"Budućnost je privatna. Znam da, blago rečeno, naša reputacija nije najjača kad je privatnost u pitanju, ali fokusirali smo se na pronalazak načina da zaštitimo privatnost korisnika", rekao je Zuckerberg.

Ovo je sedam najvažnijih promjena Facebooka u skoroj budućnosti:

1) Poruke koje ćemo slati putem Messengera bit će end-to-end enkriptirane što znači da Facebook više neće vidjeti njihov sadržaj. Platforma će biti potpuno povezana s WhatsAppom. Messenger će zauzimati manje mjesta na mobilnim telefonima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

2) Instagram će uvesti i opciju 'privatnog brojača lajkova'. Posjetitelji profila tako neće vidjeli broj 'lajkova', dok bi vlasnik profila imao pristup tom podatku.

3) Bit će više "kratkotrajnih" načina dijeljenja sadržaja u porukama - što znači da neće biti trajnog zapisa o njima.

4) Lakše slanje novca putem WhatsAppa koje se testira u Indiji uskoro će se proširiti i u ostatku svijeta.

5) U fokusu redizajna Facebooka bit će grupe, a prepoznatljiva plava boja gotovo da odlazi u historiju. Ona će biti zamijenjena bijelim izbornikom, a newsfeed će više biti fokusiran na grupe umjesto na vijesti.

6) Objave na Instagramu više neće morati počinjati s fotografijom ili videom. Sadržaj će se moći dijeliti koristeći se samo tekstom, stickerima (naljepnicama) ili crtežima.

7) Najavljena je i opcija 'Secret Crush', slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan u samo nekim zemljama. 'Secret Crush' će funkcionirati poput aplikacije Tinder. Moći ćete označiti osobu koja vam se među vašim Facebook prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate.

Tada će vas Facebook 'spojiti'.

Najavljene promjene izazvale su brojne reakcije diljem svijeta: dok neki pozdravljaju nastojanja zaštite privatnosti korisnika, drugi poručuju kako će trebati puno više vremena da Facebook vrati narušeno povjerenje javnosti. Također, mnogi su razočarani promjenama na Instagramu navodeći kako se popularna platforma na ovaj način pretvara u Facebook. Sve promjene će prvo biti vidljive na mobilnoj aplikaciji, dok će korisnici na računalima morati pričekati na promjene, javlja 24satahr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije