Stigle nove fotografije misteriozne materije koja je nađena na Mjesecu

Radiosarajevo.ba
Stigle nove fotografije misteriozne materije koja je nađena na Mjesecu
Foto: CSNA / Šta su ovo našli?

Kineski rover na Mjesecu Yutu-2 ovog je augusta otkrio nešto čudnovato na tzv. tamnoj strani Mjeseca. Riječ je o još uvijek misterioznoj supstanci koju Kineska svemirska agencija opisuje kao "nešto obojeno, nalik na gel".

Kineski Program za istraživanje Mjeseca sada je objavio nove fotografije materije - pokušavajući dati novu šansu naučnicima da odgonetnu o čemu je riječ.

Šta su ovo našli? - undefined

Foto: CSNA: Šta su ovo našli?

Zasad, većina naučnika spekulira da se radi o tamnom staklu koje se formiralo kao rezultat udara nekog svemirskog odijela - podsjeća se da su nešto slično pronašli američki astronauti tokom misije Apollo 17.  Udari od superbrzih meteora mogu pretvoriti minerale u sjajno staklo koje može odbijati svjetlo na nevjerovatno načine.

"Mislim da je najvažnija informacija koju smo dobili to da je materijal relativno taman", izjavio je Dan Moriarty, član postdoktorskog programa NASA-e u Goddard centru za svemirske letove. "Vidimo i da su u njega umetnuti svjetliji materijali, iako postoji šansa da je riječ o svjetlu koje se odbija s ravne površine."

No, još uvijek niko ne zna šta je to što su Kinezi pronašli na "tamnoj" strani Mjeseca, a rover se ubrzo treba ponovo "probuditi" iz sna, dugog dvije sedmicei nastaviti istraživati.

Vrijedi podsjetiti da se Mjesec vrti oko Zemlje, ali uvijek okrenut istom stranom, pa se strana koju nikad ne vidimo sa Zemlje zove "tamna". Ipak, za puni krug Mjesecu trebaju otprilike četiri sedmice i u tom razdoblju Sunce će obasjati sve njegove dijelove, tako da trajno tamna strana Mjeseca zapravo ne postoji.

Šta su ovo našli? - undefined

Foto: CSNA: Šta su ovo našli?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije