Facebook planira uvesti pretplatu na pojedine sadržaje

Radiosarajevo.ba
Facebook planira uvesti pretplatu na pojedine sadržaje
Pixabay / Ilustracija
Već dugo vremena postoje određene najave da bi društvena mreža Facebook mogla uvesti određenu vrstu pretplate, te je prethodnih dana iz ove kompanije stigla potvrda takvih najava.

Campbell Brown, jedan od internet poduzetnika, koji je uključen u cijeli projekt najavio je da Facebook planira uvesti plaćanje pretplate na čitanje vijesti koje mediji objavljuju na svojim stranicama, prenosi Variety.

"U ranoj smo fazi dogovora s nekoliko velikih medijskih kuća oko izrade biznis modela pretplate na Facebooku. Kao dio projekta Facebook Journalism koristimo vrijeme da radimo zajedno s našim partnerima i razumijemo njihove potrebe", izjavio je Brown.

Projekt je i dalje u fazi izrade, ali navodi se da će medijske kompanije nuditi samo deset besplatnih publikacija mjesečno, a sve ostale će korisnici morati plaćati. Nakon što se otvori deset linkova određene medijske kuće koju korisnik prati, pojavit će se ponuda za pretplatu na određenu publikaciju.

Bliski izvor iz Facebooka tvrdi da će ova kompanija medijima dozvoliti da zadrže punu kontrolu nad tim koje će priče morati da se plaćaju, ali i nad podacima svojih čitalaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije