Šta se dešava s Google translateom: Zlokobna poruka o kraju svijeta

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava s Google translateom: Zlokobna poruka o kraju svijeta
Pixabay / Ilustracija

Nekoliko korisnika interneta kojima je baš, baš dosadno, otkrili su da ako ukucate riječ "dog" (pas, eng) više puta u Google translate i zatražite prijevod s pojedinih jezika, dobit ćete zastrašujuće upozorenje o kraju svijeta koji je pred nama.

I zaista je tako - probali smo ukucati riječ "dog", i s maorskog jezika prevesti na bosanski. Dobili smo ovaj rezultat:

Ček malo, šta? - undefined
Isto se dobije i s jezicima Hausa i Yoruba.

"Sat kraja svijeta je na tri minute do 12. Mi doživljavamo karaktere i dramatične događaje u svijetu, koji ukazuju na to da se sve više približavamo vremenu završetka i Isusovom povratku", kaže zlokobna poruka.

I, ako vas ovo nije dovoljno prepalo, igrajući se s brojem riječi "dog" u tekstu, u poruci se počne pojavljivati i Antihrist.

Korisnici Reddita i Twittera kažu da objašnjenje mogu biti samo dvije stvari: kompjuterski glič (greška u sistemu) ili predskazanje o apokalipsi.

No, idemo vjerovati u najlogičnije naučno objašnjenje. "Moguće je da je, kada je Google Translate ažuriran prije par godina i kada se počela koristiti tehnika poznata kao 'neuronska mašina koja prevodi' stvoren ovaj glič", tvrdi profesor s Harvarda Alexander Rush.

Rush objašnjava da ovaj sistem može halucinirati kada se u njega unose nelogičan red riječi, što stvara bizarne rezultate.

U koju god varijantu odlučite vjerovati, dođe li zaista kraj svijeta, nemojte reći da Google nije znao i ovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije