Srednjoškolci, sretan vam praznik

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci, sretan vam praznik
Ilustracija

Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca u svijetu se obilježava 17. novembra, u znak sjećanja na velike studentske proteste koji su održani u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestvovali protiv nacističke okupacije. Danas se ovaj dan obilježava od strane svih međunarodnih i nacionalnih studentskih i srednjoškolskih organizacija.

U svim razvijenim državama Evrope i svijeta, ovaj dan se obilježava u velikom stilu, i predstavlja dan kada se srednjoškolci na određen način informiraju o svojim pravima, obavezama i mogućnostima za dalje napredovanje. Po prvi put Udruženje srednjoškolaca u BiH inicijator je ovog obilježavanja i u našoj zemlji.

U 11 gradova u BiH Udruženje srednjoškolaca će realizirati ulične akcije povodom Dana srednjoškolaca. U svakom gradu održat će se ulični performans na javnom mjestu.

Ovaj događaj će podrazumijevati stvaranje mogućnosti građanima da izraze svoje nezadovoljstvo obrazovnim sistemom BiH, na način što će svoje poruke stavljati na štrik dug 20 metara.

Sve ulične akcije će se provesti u razdoblju od 12:00 do 15:00h, 19. novembra. Razlog zašto 19., a ne 17. novembar je to što je 17. novembar drugi dan Bajrama, vjerski praznik i kao takav je neradni dan u većini srednjih škola, ali i praznik velikom dijelu srednjoškolaca.

Tema ove akcije će biti rješavanje određenog problema srednjoškolaca na što kreativniji način, i slobodno izražavanje ideja i misli, kako srednjoškolaca tako i ostalih stanovnika tog grada.

U Sarajevu će od 12:00 do 15:00h ovaj praznik biti obilježen svečanom uličnom akcijom Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije