Špijunski uređaji: Njemačka zabranila pametne satove za djecu

Radiosarajevo.ba
Špijunski uređaji: Njemačka zabranila pametne satove za djecu
Njemačka je zabranila prodaju pametnih satova za djecu nakon što ih je nadzorno tijelo opisalo kao špijunske uređaje, piše BBC.

Nadzorna agencija BNetzA uputila je roditelje da unište pametne satove svoje djece: "Loše osigurani pametni uređaji dozvoljavaju narušavanje privatnosti.

To je zaista zabrinjavajuće kada se radi o satovima za djecu s GPS-om, satovima zbog kojih bi navodno trebali biti sigurni", izjavio je stručnjak za sigurnost tvrtke Pen Test Partners Ken Munro.

"Šokantan je nedostatak regulacije interneta, koji dopušta slobodnim proizvođačima da se igraju sa sigurnošću naše djece", dodao je Munro. BNetzA je u izjavi navela da je već pokrenula postupke protiv nekoliko firmi koje prodaju pametne satove na internetu.

"Pomoću aplikacije roditelji mogu dječje satove koristiti za tajno promatranje i prisluškivanje njihove okoline, tako da ih moramo smatrati nedopuštenim proizvodima", rekla je predsjednica agencije i dodala: "Prema našem istraživanju, roditelji koriste satove za prisluškivanje nastavnika u učionicama".


Pametni satovi prodaju se u Njemačkoj uglavnom za djecu između 5 i 12 godina. Većina je opremljena sim karticom i kontrolira se pomoću aplikacije.

U oktobru je norveško vijeće potrošača upozorilo da neki od satova imaju pogreške zbog kojih prenose i pohranjuju podatke bez šifriranja. To znači da pomoću osnovnih tehnika hakiranja stranci mogu pratiti dječje uređaje. Norveška je stoga pozvala na mjere u čitavoj Europi kako bi se povećala sigurnost takvih uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije