Snake slavi rođendan: 31. godišnjica Metal Gear Solida

Radiosarajevo.ba
Snake slavi rođendan: 31. godišnjica Metal Gear Solida
Kotaku / Kako se Solid Snake mijenjao kroz godine

Na današnji dan, prije tačno 31 godinu, izašao je prvi dio Metal Gear serijala i upoznao nas sa Snakeom i Big Bossom.

Godine 1986. mladi Hideo Kojima pridružio se japanskoj kompaniji Konami i šest mjeseci radio na igri Last Warld koja je naposljetku otkazana. Pod pritiskom da napravi nešto prije nego ga otpuste, Hideo je dobio naredbu da napravi igru ratne tematike.

No, platforma MSX2 za koju je trebao raditi tu igru nije bila baš hardverski sposobna za prikazivanje velike akcije. Naime, računari su tada mogla prikazati vrlo ograničen broj metaka na ekranu.

Kojima je tom problemu doskočio igrom u kojoj se protivnike nije ubijalo u otvorenoj paljbi, već ih se izbjegavalo šuljanjem i skrivanjem. Šefovi u Konamiju nisu bili oduševljeni ovim konceptom, no Metal Gear je ipak bio dovršen te je u prodaju pušten na današnji dan prije tačno 31 godinu.

Igra nas je stavila u ulogu Solid Snakea, mladog vojnika koji se infiltrira u militantno postrojenje Outer Heaven u Južnoafričkoj Republici kako bi izbavio nestalog agenta kodnog imena Gray Fox. Bio je to prvi susret sa Snakeom, kao i njegov prvi sukob s Big Bossom, likom koji je u istoj mjeri označio Metal Gear serijal… prije kobnog Phantom Paina.

Prvi Metal Gear sadržavao je sličan koncept kao i kasnije igre – skrivanje i potjeru, komunikaciju preko radija te lude boss bitke. Doduše, postoji nekoliko različitih verzija ove igre, a igrači na Zapadu dobili su onu lošiju za NES konzolu u kojoj je priča bila izmješana, a neki elementi bili su izbačeni, piše Hcl.hr.

 Ipak, igra je dobila svoju pravdu izlaskom Metal Gear Solida 3: Subsistence verzije u sklopu koje je bio i ažurirani Metal Gear. Što se samog serijala tiče, tu ne treba posebno spominjati koliki je uspjeh kasnije postigao. 

Godišnjicu je obilježio i Jordan Vogt-Roberts, čovjek koji je zadužen za režiranje filmske priče o Solid Snakeu. S njim na priči radi i legendarni Kojima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije