SMS odlazi u historiju, stiže nova usluga RCS

Radiosarajevo.ba
SMS odlazi u historiju, stiže nova usluga RCS
Pixabay / Ilustracija
SMS-ovi su super, ali vrijeme ih je pregazilo. Nedostaje im mnogo karakteristika na koje su nas navikle aplikacije na pametnim telefonima, ovise o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke duže od 160 znakova…

No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, piše Digital Trends.

Okvir SMS je prvi put predložen 1982. kao dio standarda druge generacije GSM iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvobitna ideja bila je slati poruke korištenjem sistema koji su kontrolirali telefonski promet.

Inžinjeri ETSI-ja su razvili okvir dovoljno mali kako bi stao u postojeće sisteme i dovoljno modularan kako bi podržavao naplatu u realnom vremenu, preusmjeravanje i blokiranje poruka.

Nakon gotovo deset godina razvoja SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inžinjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je Merry Christmas. Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 bilion poruka. Unatoč eksplozivnom razvoju nije se mnogo  promijenio, čak ni kada su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Universal Profile, set specifikacija za RCS koji je GSMA objavila prošle godine, kaže kako ćemo ga moći koristiti da bismo dijelili svoju lokaciju s drugim korisnicima, slati fotografije te audio i videozapise visoke rezolucije… 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije