Sjećate li se Peugeota 405? Još se proizvodi i odlično prodaje u Iranu (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Peugeota 405? Još se proizvodi i odlično prodaje u Iranu (FOTO+VIDEO)
/ IKCO Arisun (Foto: IKCO)

U julu naredne godine navršit će se 30 godina od predstavljanja Peugeota 405, dopadljive limuzine koju je dizajnirao slavni Pininfarina. Peugeot 405 okitio se titulom europskog automobila 1988. godine, a 1996. dobio je nasljednika – za broj veći Peugeot 406. 

No, prestanak proizvodnje u Europi nije značio i kraj Peugeota 405. Naprotiv, Peugeot je licencu za ovaj model prodao u Iran, gdje se 405-ica i dalje proizvodi u pogonima kompanije Iran Khodro (IKCO). 

Ne samo da se još proizvodi nego su "originalni" P405 i bogatije opremljeni derivat Peugeot Pars – zajedno sa modelom Saipa Pride (iranska KIA Pride) – najprodavaniji automobili na iranskom tržištu koji su u prošloj godini pronašli put do skoro 105 hiljada kupaca. 

Obični IKCO Peugeot 405 je, izvana i unutra, identičan francuskom originalu, čak i za pogon koristi autentični, minimalno dotjerani 1,8 litarski benzinac snage 97 konja koji ispunjava emisione Euro-2 norme. 

Sa druge strane, Pars je "ušminkan" optički, ima bogatiju opremu, te moderniji motor – 1,6 litarski benzinac (108 KS) sa Euro-3 standardom.

Iran Khodro otišao je korak dalje i na bazi Peugeota 405 napravio pick-up model Arisun. Ni tu nije kraj: Iranci su platformu i tehniku Peugeota 405 iskoristili za konstrukciju nekoliko vlastitih modela, između ostalog i Samand koji se kratko prodavao i u BiH.

Slike iranskog Peugeot Parsa, P405 i kamioneta Arisun pogledajte u galeriji.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije