Savjeti bijele hakerke za bolju sigurnost na internetu

Radiosarajevo.ba
Savjeti bijele hakerke za bolju sigurnost na internetu

Stephanie Carruthers je "bijela hakerka" poznata i kao Snijeg. Njeni klijenti su brojni, a 2014. godine osvojila je nagradu na najvećoj svjetskoj hakerskoj konferenciji. Često je i predavačica na tim okupljanjima gdje dijeli svoje znanje kompanijama u nadi da će poboljšati svoju online sigurnost.

Bijeli hakeri su hakeri koji svoje znanje i vještine koriste da poboljšaju kompjutersku sigurnost.  Huffington Post je objavio razgovor sa Snow o njenom radu i sigurnosti na društvenim mrežama.

„Bijeli haker je etički haker. Moj posao je da svojim klijentima objasnim gdje su ranjivosti u njihovoj mreži i da ih popravim prije nego što ih nađe 'pravi napadač'“, rekla je Snow.

Na pitanje koliko se ona lično osjeća sigurnom kada je online, Stephanie je rekla da ne bi mogla reći da nije moguće hakirati čak i nju i da misli da se nikada neće osjećati sigurnom, no da se trudi zaštiti što više.

Navodi da bi trebalo razmisliti o riziku prije postavljanja određenog sadžaja online. Kao posebne rizike ubraja:

Novpečeni vozači: Uzbuđeni tinejdžeri ili čak njihovi ponosni roditelji koji slikaju svoju novu vozačku dozvolu sa svim njihovim ličnim informacijama, uključujući kućnu adresu.
Vlasnici nove kuće: Ponosni vlasnici postavljaju slavljeničku fotografiju nove kuće, ključa i označavajući lokaciju iste, ne shvatajući da je vrlo lako duplicirati ključ sa fotografije.
Zaposlenici: Često se slikaju na poslu ne razumijevajući da automatski postavljaju i sve ono što se nalazi oko njih, poneke lozinke, osjetljive informacije na pločama, monitore itd. Nekada, iz nekog razloga, zaposlenici postavljaju slike njihovih platnih naloga. Iako neko ne vidi ništa loše u tome, napadači mogu naći na tim fotografijama podatke koji im mogu biti korisni.

Stephanie je navela i da ljudi ne postavljaju sadržaj online bez razmišljanja, te daje savjet da prije toga sebi postavite sljedeća pitanja:
- Šta postavljam online?
- Šta je na pozadini fotografije?
- Da želim izvesti neku osvetu, koje informacije bih mogla iskoristiti iz toga što se postavlja?

Izjavila je i da misli da Facebook otkriva najviše informacija. Za tehnologiju prepoznavanja lica navodi da će pomoći da se reduciraju prevare korisničkih računa, ali da ih neće zaustaviti. Hakeri su vrlo vješti i vole takve prepreke.

Bijela hakerka je predložila nekoliko savjeta za bolju zaštitu:
1. Ne koristite stalno istu lozinku, mijenjajte je često i koristite menadžer za lozinke. Morate imati jaku lozinku, unikatnu – gdje god da se prijavljujete.
2. Lažite kada odgovarate na uobičajeno sigurnosno pitanje. Ne morate tačno napisati majčino djevojačko prezime.
3. Koristite dva faktora autentifikacije.

Skameri/hakeri se koriste svakakvim informacijama koje su online, čak imaju i telemarketing kampanje, call-centre i slično.

Stephanie za kraj navodi da se obrati pažnja na sigurnost uz uzrečicu „Ne trebate trčati brže od medvjeda da biste pobjegli. Samo morate trčati brže od onoga koji je pored vas.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije