Samsung u Sarajevu predstavio Galaxy S9 i S9 Plus modele: Uređaji novog doba

Radiosarajevo.ba
Samsung u Sarajevu predstavio Galaxy S9 i S9 Plus modele: Uređaji novog doba
Prvi put, nakon predstavljanja u Barceloni tokom prošlog mjeseca, Samsung je u Bosni i Hercegovini predstavio svoje najnovije uređaje u svijetu pametnih telefona, odnosno mobitele Galaxy S9 i S9 Plus.

Riječ je o uređajima koji su danas predstavljeni u Sarajevu i koji će u narednom periodu predstavljati okosnicu promocije kada je riječ o južnokorejskom proizvođaču, a koje će uskoro biti moguće pronaći i u BiH.

"Sve smo svoje znanje, inovativnost i izvrsnost ugradili u Galaxy S9 i S9+ kako bi današnju komunikaciju oslobodili i učinili je lakšom i zanimljivijom. Posebno smo sretni što je svjetska zajednica mobilne telefonije na nedavno završenom MWC u Barceloni prepoznala i nagradila inovativnost i napredne performanse našeg vodećeg pametnog telefona iz Galaxy S serije - Galaxy S9+. Koristim ovu priliku i da pozovem sve zainteresirane da posjete naš novi pop-up store u sklopu tržnog centra Alta, gdje će im naši stručnjaci rado pokazati sve detalje ovih novih, fantastičnih telefona“, naglasio je je Damir Uzunović, voditelj ključnih kupaca za telekom proizvode u regionalnom predstavništvu kompanije Samsung Electronics.

Samsung je posebno ponosan na svoj novi smartphone koji dolazi sa novom kamerom, koja je ujedno i glavni adut ovog uređaja. Riječ je o kameri s dvostrukim otvorom blende, koja nudi mogućnost snimanja Super Slow motion snimaka, ali i kreiranje personalizirani AR Emoji likova.

samsung_galaxy_s9_s9plus_sarajevo_promocija_RSA11.jpg - undefined

Također, omogućeno je kreiranje GIF fajlova, njihovo uređivanje, ali i dijeljenje na društvenim mrežama i s prijateljima.

Ova kamera je posebna jer, dok kamere ostalih smartphone-a s fiksnim otvorom blende nemaju mogućnost prilagođavanja uslovima niske ili visoke količine svjetlosti, zbog čega nastaju blijede ili zrnaste fotografije, ova kamera donosi poboljšanje na svim tim poljima. Rješenje je, kako se ističe, dvostruki otvor blende od F1.5 do F2.4, koji omogućava više ili manje svjetla, u različitim uslovima, za čistu i kvalitetnu fotografiju.

Naravno, tu je i Bixby, Samsungova inteligentna platforma integrisana u kameru koja koristi tehnologiju povećane stvarnosti i tehnologiju učenja kako bi plasirala korisniku informacije o njegovom okruženju. Bixby može otkriti i prepoznati objekt te prikazati informacije o njemu. Veoma je korisna i mogućnost prevođenja stranih jezika te preračunavanja valuta zahvaljujući Live Translation funkciji.

Pored svega ovog, korisnici Samsungovog uređaja S9 ili S9 Plus, bez obzira da li voljeli muziku, filmove, igrice ili bilo koje druge sadržaje moći će uživati u odličnom zvuku, zahvaljujući zvučnicima koji su razvijeni u saradnji s kompanijom AKG. Tu je, dodatno i Dolby Atmos tehnologija koja poboljšava zvuk.

Spomenimo i da su S9 i S9 Plus prvi smartphonei koji podržavaju novu aplikaciju SmartThings, a koja omogućava spajanje i upravljanje drugim Samsungovim uređajima.

Pored noviteta, tu su i standardne karakteristike svakog smartphona, među kojima su veliki ekran od ruba do ruba, zatim informacija da su prednja i stražnja strana ovog uređaja napravljene od Gorilla Glass 5 stakla, kao i da posjeduje aluminijski ram.

samsung_galaxy_s9_s9plus_sarajevo_promocija_RSA8.jpg - undefined

Model S9 posjeduje 5,8-inčni Quad HD+ Super AMOLED ekran, rezolucije 2.960 x 1.440 piksela. Naprijed posjeduje kameru od 8 megapiksela, a nazad Super Speed Dual Pixel kameru od 12 megapiksela. Dimenzije ovog modela iznose 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, a težak je 163 grama. Posjeduje 4 GB RAM-a, Exynos 9810 Octa te do 256 GB interne memorije proširive putem microSD kartice do 400 GB. S9 koristi operativni sistem Android Oreo 8.0, a napaja ga baterija od 3.000 mAh koja podržava brzo punjenje. Dodajmo i da je zadržao utor za slušalice od 3,5 mm.

Što se tiče senzora, tu je senzor za skeniranje rožnjače, senzor za otisak prsta na stražnjoj strani smješten ispod kamere, akcelerometar, žiroskop, barometar, i drugi. Različiti otisci prstiju se koriste i za pristup Secure Folderu s važnim fajlovima. Također. Galaxy S9 i S9 Plus imaju poboljšani optički senzor ugrađen direktno u uređaj, pomoću kojeg daju precizniju informaciju o zdravstvenom statusu korisnika.

Galaxy S9 Plus dolazi sa 6,2-inčnim Quad HD+ Super AMOLED ekranom rezolucije 2.960 x 1.440 piksela (529 ppi). Njegove dimenzije iznose 158,1 x 73,8 x 8,5 mm, a težak je 189 grama. Nazad su Super Speed Dual Pixel kamera od 12 megapiksela s LED bljeskalicom te Telephoto kamera od 12 megapiksela. I ovdje se podrazumijeva optička stabilizacija slike te bokeh efekt zamućivanja pozadine. Smartphone je dobio 6 GB RAM-a i do 256 GB interne memorije koja se pomoću microSD kartice može povećati do 400 GB. Operativni sistem. procesor te senzori su isti kao i u slučaju manjeg modela, ali je ugrađena veća baterija od 3.500 mAh. Također, smartphonei su kompatibilni s novim Dex Padom koji ih pretvara u kompjutere, odnosno omogućava njihovo povezivanje s monitorom, tastaturom i mišem.

Oba uređaja će biti dostupna u BiH od 16. marta 2018. godine i to u ponoćno crnoj, koraljno plavoj te u novoj nijansi-purpurnoj lila.

Preporučena cijena za Galaxy S9 u BiH je 1699, a za Galaxy S9 Plus 1.899 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije