Samsung ide korak dalje: Korejski gigant osmislio nevidljivu tastaturu

Radiosarajevo.ba
Samsung ide korak dalje: Korejski gigant osmislio nevidljivu tastaturu
Foto: Printscreen / Samsung Selfie Type

Samsung je osmislio "nevidljivu" tastaturu koja korisnicima dopušta tipkati direktno po stolu ili bilo kojoj ravnoj površini, bez potrebe za držanjem telefona. Tastatura se oslanja na umjetnu inteligenciju i selfie kameru uređaja, koje trebaju prepoznati spojene pokrete i pretvoriti ih u tipkanje na ekranu.

Selfie Type je kreiran na inicijativu Samsung C-Lab odjeljenja kompanije i nedavno je predstavljen na CES-u 2020. Virtualna tastatura nije novost, ali prethodne verzije koje su dostupne široj javnosti, rade tako što projektiraju laserske zrake na površinu u obliku tastature, kako bi korisnicima bilo lakše tipkati.

Selfie Type je drugačiji, jer analizira vaše zglobove, a ne vaš tjelesni pritisak na površinu. Ovakva vrsta tastature nije najbolje rješenje za nekoga tko nije dobar u tipkanju, prenosi The Sun.

Srećom, Selfie Type aplikacija ima tutorijal koji objašnjava korisnicima kako se njihovi prsti mapiraju prilikom pritiska na određeno dugme. Ako svakodnevno koristite tradicionalnu tastaturu, vaši prsti su već uvježbani i sve što trebate učiniti je naviknuti se da ne postoji prava tastatura ispred vas u koju možete gledati.

Samsung je izdao videosnimku u kojoj se prikazuje kako se virtualna tastatura može koristiti na iPad-ima i mobitelima. Ovaj projekt je i dalje u ranoj fazi razvoja, zato je malo vjerojatno da ćemo u skorije vrijeme vidjeti mobitel ili tablet s ovom sposobnošću.

Istraživači iz C-Laba trenutno prikupljaju više informacija o različitim tipovima šaka, kao i o različitim stilovima u tipkanju, koje bi mogle utjecati na rad virtualne tastature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije